Golden syrup - jak zrobić popularny złoty syrop?

2021-03-29
Golden syrup
Autor: Shutterstock Golden syrup to ważny składnik marcepanu.
trudny
60 min
4

Golden syrup to nic innego jak słodki syrop przygotowany na bazie cukru, wody i soku z cytryny. Swoją nazwę zawdzięcza pięknej złocisto-miedzianej barwie. Wygląda podobnie do miodu lub syropu klonowego, jednak jego słodki smak jest przełamany kwaśną, cytrynową nutą. Stosuje się go przede wszystkim jako dodatek do deserów.

SKŁADNIKI

  • Krok pierwszy:
  • 2 łyżki białego cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  •  
  • Krok drugi:
  • Szklanka cukru
  • pół sporej cytryny
  • 1,5 szklanki wrzątku
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyszoruj dokładnie i sparz cytrynę, jej połowę pokrój w plastry razem ze skórką.
  • Cukier i wodę wymieszaj w małym garnuszku z grubym dnem. Im lepiej wymieszasz składniki, tym większa szansa, że syrop się nie przypali.
  • Garnuszek z wymieszaną z cukrem wodą postaw na małym ogniu i.... czekamy aż się stopi. Nie należy go mieszać, można od czasu do czasu nim potrząsnąć, za to koniecznie trzeba go obserwować.
  • Po kilku minutach roztwór zacznie bąbelkować, a następnie zmieniać kolor. kiedy substancja nabierze barwy jasnego karmelu, dolewamy do niej ostrożnie i powoli wrzątek z kroku drugiego.
  • Następnie dodajemy plasterki cytryny i resztę cukru, mieszamy dokładni i znów pozostawiamy na małym ogniu. Wystarczy taki, żeby syrop puszczał delikatne bąbelki.
  • Ta część przygotowywania syropu zajmuje zazwyczaj ok 40 minut. Jednak nadal trzeba być bardzo uważnym i obserwować syrop. Powinien zgęstnieć i nabrać złocisto-karmelowego kolory, ale nie może się przypalić. Przypalony nabiera goryczy i nadaje się tylko do wyrzucenia.
  • Gotowy syrop zestawiamy z ognia i pozwalamy mu nieco ostygnąć w garnuszku. Następnie przelewamy do czystych butelek lub słoiczków.