Awokado - przepisy. Co zrobić z awokado?

2019-03-25 16:41

Awokado to bardzo zdrowy owoc. Ma maślaną konsystencję i na tyle neutralny smak, że można je stosować zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Wyśmienicie smakuje podane na ostro w postaci pasty, jako dodatek do sałatek lub składnik słodkiego koktajlu. Poniżej znajdziecie pomysły na to jak wykorzystać je w kuchni. Podpowiadamy, co zrobić z awokado!

Awokado - przepisy
Autor: Shutterstock Awokado można wykorzystać do przygotowania wielu pysznych dań oraz deserów.

Spis treści

  1. Awokado to znakomita baza do past
  2. Przystawki i sałatki z awokado
  3. Kanapki i grzanki ze smaczliwką
  4. Zupy z awokado
  5. Awokado na ciepło
  6. Awokado w deserowej wersji

Awokado to znakomita baza do past

Dzięki miękkiej, maślanej konsystencji miąższ dojrzałego awokado znakomicie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju past, smarowideł i dipów. Nie potrzeba do tego nawet blendera, miękkie owoc wystarczy dokładnie rozgnieść widelcem. Po uzupełnieniu pasty odpowiednimi przyprawami i dodatkami powstanie pyszne guacamole, hummus lub pasta do smarowania pieczywa.

Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek

Hummus z awokado - przepis na idealny, zielony hummus

Dip z awokado i koziego sera

Tatar z łososia z musem z awokado i kiełkami

Przystawki i sałatki z awokado

Awokado to owoc stworzony wręcz do przygotowywania wspaniałych, prostych a jednocześnie wykwintnych przystawek. Delikatne sałatki, drobne przekąski i bukiety warzyw to świetna baza pod awokado.

Przepis na śledzia z cebulą i awokado

Sałatka z awokado i krewetkami

Lekka sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado

Terrina rybna z awokado

Koperty z szynki z awokado

Kanapki i grzanki ze smaczliwką

Awokado można stosować jako roślinny zamiennik masła. Wystarczy rozsmarować miękki miąższ na kromce świeżego pieczywa. Jeśli jednak wolicie nieco bardziej wymagające opcje. Polecamy pyszne grzanki.

Bruschetta z awokado i parmezanem

Grzanki z awokado i kawiorem

Zupy z awokado

Zupa z awokado? Proszę bardzo. To znakomity produkt do przygotowania pysznych, kremowych zup - tych na ciepło i na zimno. Mogą być ostre, mocno przyprawione lub delikatne i łagodne dla podniebienia. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Rozgrzewająca zupa krem z awokado

Meksykańska zupa z awokado: pikantna i zdrowa

Zupa jogurtowa z awokado

Awokado na ciepło

Awokado i jajka - to pyszna para, którą przygotowywać możemy w bardzo wielu konfiguracjach. Razem zapiekane tworza pyszny duet. Ale nie tylko z jajkami można łączyć smaczliwkę w ciepłych potrawach.

Zapiekane awokado z jajkiem przepiórczym

Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą

Awokado w deserowej wersji

Desery z awokado powinny zdecydowanie częściej gościć w naszym menu! Są pyszne - to oczywiste, kremowa konsystencja i aksamitny smak awokado znakomicie łączy się ze słodyczą deserowych dodatków. Ale są także zdrowe, bo dostarczają wielu składników odżywczych, w przeciwieństwie do tradycyjnych deserów. Więc jedzmy je na zdrowie!

Czekoladowy mus z awokado

Smoothie z awokado i banana

Lody z awokado wg Jamie'go Olivera

 Lody z awokado to pomysł na zdrowy deser.

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?