Witaminy i minerały zawarte w pożywieniu - poznaj ich wpływ na zdrowie

2016-08-19 11:29

Witaminy - ich brak lub niedobór w bardzo krótkim czasie źle odbiłby się na zdrowiu. Ponieważ większość naturalnych suplementów diety nie jest syntetyzowana w organizmie, trzeba je dostarczać w inny sposób. Sprawdź, co jeść, aby zapewnić sobie niezbędne substancje odżywcze.

Witaminy i minerały zawarte w pożywieniu- wpływ na zdrowie.
Autor: pixabay.com Większość witamin i minerałów znajduje się w owocach i warzywach.

Spis treści

  1. Witaminy i minerały
  2. Witamina C
  3. Witamina E
  4. Witaminy A i B
  5. Witamina D

Witaminy i minerały

Witaminy nie stanowią źródła energii, ale są ważne dla sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, wszystkich narządów oraz układu hormonalnego. Z kolei minerały są niezbędne do prawidłowego przebiegu prawie każdego procesu w organizmie. Odżywiając się racjonalnie, dostarczamy sobie wystarczającej ilości witamin i minerałów.

Witamina C

Najwięcej potrzebujemy witaminy C, która jest niezbędna nie tylko dla układu odpornościowego, ale działa też jako przeciwutleniacz.

Witamina E

Silnym przeciwutleniaczem jest także witamina E, a jej moc jeszcze rośnie w połączeniu z witaminą C – obie zmniejszają ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory i choroby układu krążenia.

Witaminy A i B

Witamina A zapewnia m.in. prawidłowe widzenie, natomiast dostateczna ilość szerokiej grupy witamin B to przede wszystkim gwarancja sprawnie przebiegających procesów przemiany materii. Z kolei zapewniając sobie w diecie odpowiednią ilość najważniejszych minerałów – wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, sodu – będziemy mieć mocne kości i zęby, silne mięśnie, sprawny układ krążenia i nerwowy. 

Witamina D

Pamiętajmy, że równie niebezpieczny jak niedobór jest też nadmiar niektórych witamin i minerałów. Zbyt duża ilość witaminy D podwyższa poziom wapnia we krwi, co zwiększa ryzyko miażdżycy i kamicy nerkowej. Nadmiar sodu prowadzi do zatrzymywania wody w tkankach i obrzęków, a zbyt duża ilość żelaza podnosi ryzyko chorób układu krążenia.