Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?

Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Witaminy - ich podstawowym źródłem są warzywa i owoce.

Człowiek potrzebuje witamin do życia, ponieważ biorą one udział w procesach metabolicznych, a także są składnikiem enzymów i hormonów, które regulują pracę organizmu. Niedobór, a także nadmiar witamin może prowadzić do chorób.Sprawdź, która witamina jest odpowiedzialna za tzw. hormony szczęścia, która nazywana jest witaminą młodości, aż wreszcie, która uchroni nas przed jesiennym przeziębieniom i grypą.

Witaminy - właściwości

Witaminy z grupy B i C są rozpuszczalne w wodzie, ulegają szybkim przemianom w organizmie i nie są magazynowane, dlatego należy je spożywać codziennie. Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach i możemy je spożywać w mniejszych ilościach. Oto alfabetyczny wykaz najważniejszych witamin. Przeczytaj, dlaczego ważne jest ich spożywanie.

Witamina A

Znajdziesz ją w tłuszczach zwierzęcych, np. w mleku, mięsie, wątróbce drobiowej, maśle. Jest niezbędna dla zdrowia oczu, dobrego wzroku, a także wpływa pozytywnie na zdrową skórę i paznokcie. Witamina A jest stosowana w w kosmetyce jako retinol. Znajdziesz go w kremach i maseczkach z informacją, że stymuluje odnowę komórek i przeciwdziała procesom starzenia się skóry. Karotenoidy należą do prekursorów witaminy A. Należy do nich beta-karoten, znajdujący się w marchwi oraz owocach i warzywach o żółtej i czerwonej barwie, a także likopen, znajdujący się w pomidorach, będący najskuteczniejszą postacią prowitaminy A. Karotenoidy potrzebne są do syntezy tej witaminy, pełnią w organizmie funkcje ochronne i neutralizują działanie promieni ultrafioletowych.

Witaminy z grupy B

Jest ich wiele, ale do najważniejszych należą: B1, B2, B6 i B12 oraz kwas foliowy.

  • B1 (tiamina) – znajdziesz ją w produktach zbożowych i mięsie oraz w mniejszych ilościach w warzywach, w brokułach, fasolce szparagowej, kalarepce czy szpinaku. Korzystnie wpływa na psychikę i układ nerwowy, dlatego nazywana witaminą optymistów. 

  • B2 (ryboflawina) jest obecna w przetworach mlecznych oraz w wątrobie, jajach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, zielonych częściach warzyw. Korzystnie wpływa na narząd wzroku, jest niezbędna dla układu nerwowego i odpornościowego. 

  • B6 (pirydoksyna) – jej najpopularniejsze źródła to mięso kury, wieprzowina, wątróbka cielęca, ryby (np. łosoś, makrela) oraz drożdże, jaja, soja, kapusta, ryż, płatki owsiane, orzechy, buraki, banany i warzywa o zielonych liściach. Ma, podobnie jak inne witaminy z grupy B, pozytywny wpływ na układ nerwowy, odporność, a także łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. 

  • B9 (kwas foliowy) znajdziesz w zielonych liściach sałaty, szpinaku, kapusty i w wątrobie, żółtkach jaj, orzechach, nasionach słonecznika. Jest najbardziej potrzebny kobietom, szczególnie w ciąży, aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój układu nerwowego. Jest wykorzystywana także w tworzeniu tzw. hormonów szczęścia, czyli endorfin. 

  • B12 występuje w mięsie (wołowym, wieprzowinie, baraninie, drobiu),w jajach, serze, mleku i rybach. Jest niezbędna do produkcji czerwonych ciałek krwi, jej niedobór prowadzi do niedokrwistości.

Witamina C

Występuje w wielu owocach i warzywach, szczególnie świeżych. Znajdziesz ją, m.in., w cytrynie, kiwi, dzikiej róży czy w owocach jagodowych, a także w natce pietruszki, w brokułach i kapuście. Witamina C jest bardzo ważna dla odporności organizmu. Jej obecność nie sprawi, że nie zachorujesz, ale przeziębienie dzięki niej może szybciej minąć. Powinno się ja „zjadać’ przy każdym posiłku.

Witamina D

Obecna przede wszystkim w rybach morskich. Jest zwana witaminą słońca (ponieważ promienie słoneczne powodują jej syntezę w skórze). Witaminę D poleca się zwłaszcza w zastępstwie słońca, gdy dni są krótkie i pochmurne.

Witamina E  

Znajduje się w tłuszczach roślinnych, występując z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Zawierają ją zielone rośliny, przede wszystkim surowe. Zwana jest witaminą młodości, ponieważ skutecznie opóźnia starzenie się komórek skóry.

Ocena: 2,9