Witamina E - w jakich produktach spożywczych się znajduje?

2016-08-12 11:41

Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego należy zadbać, aby znalazły się one w posiłku, ponieważ zapewnią jej odpowiednie przyswojenie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina E.  

Witamina E - w jakich produktach spożywczych się znajduje?
Autor: thinkstockphotos.com Naturalne źródła witaminy E.

Spis treści

  1. Witamina E (tokoferol)
  2. Witamina E - niedobór
  3. Witamina E - właściwości

Witamina E (tokoferol)

Znajdziemy ją w:

w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym, z orzechów)

migdałach

margarynie

jajach

marchewce

orzechach

kiełkach pszenicy

mące pełnoziarnistej

mleku

brukselce i innych zielonolistnych warzywach

Witamina E - niedobór

Brak witaminy E skutkuje: rozdrażnieniem, osłabieniem koncentracji, zaburzeniami funkcjonowania i osłabieniem mięśni szkieletowych, rogowaceniem i wczesnym starzeniem się skóry, wolniejszym gojeniem się ran, pogorszeniem wzroku, niedokrwistością, bezpłodnością, zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Witamina E - właściwości

Witamina E odpowiada w naszych organizmach za: ochronę komórek przed utleniaczami (jest antyoksydantem), udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych oraz ochronę czerwonych krwinek przed przedwczesnym rozpadem. Pomaga w leczeniu męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.

Przeczytaj także: Witamina C - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina C?