Witamina D - w jakich produktach spożywczych się znajduje?

Witamina D - w jakich produktach spożywczych się znajduje?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Produkty bogate w witaminę  D.

Witamina D jest bardzo ważnym składnikiem spożywanych codziennie produktów. Rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto zadbać, aby do posiłków z jej zawartością dołączyć takie produkty, dzięki którym będzie mogła w odpowiedni sposób wchłonąć się do organizmu. Sprawdź, w jakich składnikach diety znajduje się witamina D.

Witamina D (cholekalcyferol i pochodne)

Znajdziemy ją w:

  • mięsie niektórych ryb (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz i inne)

  • tranie

  • wątrobie

  • serze

  • żółtkach jaj

  • niektórych grzybach

Witamina D - niedobór

Brak witaminy D skutkuje: krzywicą, rozmiękaniem kości (osteomalacja) i osteoporozą u dorosłych, złamaniami, skrzywieniami i zwyrodnieniami układu kostnego, zniekształceniami sylwetki, złym funkcjonowaniem układu nerwowego i mięśniowego, stanami zapalnymi skóry i spojówek, osłabieniem organizmu i zmniejszeniem odporności, pogorszeniem słuchu, osłabieniem i wypadaniem zębów oraz zwiększeniem się ryzyka chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza cukrzycy typu I, choroby Leśniowskiego-Crohna, raka pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, okrężnicy i jajnika.

Witamina D - właściwości

Odpowiada w naszym organizmie za: pobudzanie wchłaniania wapnia i fosforu, zwiększenie mineralizacji kości, kształtowanie się zębów, regulację wydzielania insuliny. Wspomagając komórki szpiku wzmacnia odporność i ma właściwości przeciwzapalne. Chroni też organizm przed niekorzystnym promieniowaniem, zachorowaniem na cukrzycę, zwiększa wytrzymałość mięśni i poprawia ich odporność na zmęczenie.

Ocena: 3,6