Skala ORAC - co trzeba jeść, aby zachować młodość?

2019-09-04 11:33

Co oznacza skala ORAC? To specjalna miara opracowana przez naukowców, przedstawiająca poziom przeciwutleniaczy w produktach spożywczych. Składniki codziennej diety, które plasują się w niej wysoko, pozwalają dłużej zachować młodość. Warto sprawdzić, co jeść, aby dłużej czuć się i wyglądać młodziej.

Skala ORAC. Co trzeba jeść, aby zachować młodość?
Autor: thinkstockphotos.com Skala ORAC podaje listę pokarmów z nawiększą ilością przeciwutleniaczy.

Spis treści

  1. Skala ORAC
  2. Skala ORAC pokazuje co jeść, aby zachować młodość

Skala ORAC

Oxygen Radical Absorbance Capacity, w skrócie ORAC, to specjalnie opracowana skala produktów spożywczych, która informuje o zawartości w nich przeciwutleniaczy, które słyną ze swych wartościowych funkcji - pochłaniania wolnych rodników i wspomagania procesów obronnych komórek organizmu. Zaleca się więc spożywanie tych produktów, które są wysoko w sklali ORAC, aby uchronić  komórki przed utleniającymi efektami wolnych rodników, a tym samym opóźnić procesy starzenia się całego organizmu.

Skala ORAC pokazuje co jeść, aby zachować młodość

Do produktów przedłużających młodość należą głównie warzywa i owoce, między innymi:

jagody goi

jeżyny

maliny

truskawki

aronia

jabłka

borówki

żurawina

fasolka

brokuły

karczochy

marchew

awokado

Wszystkie te warzywa i owoce zaleca się jeść w formie nieprzetworzonej, czyli na surowo. Dużą zawartość przeciwutleniaczy mają również orzechy i gorzka czekolada.

O naszą młodość mogą też zadbać niektóre zioła i przyprawy:

tymianek

cynamon

curry

chili

świeży majeranek

skrzyp

pokrzywa