Polskie odpowiedniki superfood - modnego i wartościowego jedzenia

Polskie odpowiedniki superfood - modnego i wartościowego jedzenia

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pigwa - polski odpowiednik superfood, czyli modnego, zdrowego jedzenia.

Superfood to żywność bogata w składniki korzystne dla naszego zdrowia. Czy mamy w Polsce produkty, które można określić mianem super jedzenia? Jakie są polskie odpowiedniki superfood?

Co to jest superfood?

Nazwa superfood pojawiła się na fali zdrowego odżywiania. Określenie to odnosi się do produktów szczególnie bogatych w wartości odżywcze. Uważa się, że ich regularne spożywanie może zapobiec poważnym chorobom takim jak rak, choroby krążenia czy cukrzyca. Do produktów, których spożywanie uważa się za korzystne dla organizmu, zaliczają się jagody goi, aloes oraz algi.

Jakie są polskie odpowiedniki superfood?

Na listach superfoodów często pojawiają się produkty, o które trudno na polskim bazarku czy nawet w supermarkecie. Co prawda w wielu miejscach można już kupić jagody goi oraz inne egzotyczne owoce, jednak wciąż nie są to produkty tanie. Warto więc poszukać polskich odpowiedników, które są nie tylko łatwo dostępne (niektóre z nich można zebrać samemu podczas wypadu za miasto!), lecz także niedrogie. Polskie super jedzenie to m.in.:

  • kapusta kiszona

  • pokrzywa

  • czosnek

  • kasza jaglana

  • pigwa

  • siemię lniane 

  • sok z brzozy

Większość z tych roślin i produktów wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, spowalniające procesy starzenia.

Do superfood należy odnosić się z pewnym dystansem. Sama nazwa jest chwytliwym zwrotem marketingowym, po który rzadko sięgają dietetycy czy lekarze. Choć wszystkie z wymienionych produktów na pewno mogą nam raczej pomóc niż zaszkodzić, nie zastąpią zdrowego trybu życia.