Polskie kuchnie regionalne

Choć w kuchni polskiej królują takie potrawy, jak bigos, pierogi czy naleśniki, bogactwo dań pojawia się też w poszczególnych regionach. Zakopiańskie oscypki, rolady śląskie, wielkopolski gzik, wschodniopolska kutia - warto odkrywać to, czym szczycą się regiony. Gromadzimy porady i informacje związane z kuchniami lokalnymi od Bałtyku do Tatr.

Polskie kuchnie regionalne

Drożdżowy cebularz z boczkiem

Drożdżowy cebularz z boczkiem to świetna przekąska. Można go zabrać do pracy lub przygotować na imprezę. Cebularz w kuchni polskiej to tradycyjne ciasto wytrawne z cebulowym nadzieniem właśnie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tradycyjny schab po warszawsku - nadziewany jajkami z chrzanem

Tradycyjny schab po warszawsku to pieczone mięso nadziane delikatną pastą jajeczną i  następnie zalane doprawioną na ostro galaretą. Po prostu pycha! Idealna przystawka na rodzinne przyjęcie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Świeża kapusta zasmażana [LATO Z RADIEM]

W najbliższa sobotę i niedzielę plenerowe studio "Lata z Radiem" zawita do Stalowej Woli w kolejnej odsłonie "Lato z radiem Festiwal". Oprócz uczty muzycznej uczestnicy imprezy na stalowowolskich Błoniach mogą liczyć na ucztę dla podniebienia. O wybór regionalnych i nie tylko smakołyków zadbają okoliczni producenci i gospodynie. My proponujemy przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Rzeczyckiej w gminie Radomyśl nad Sanem na świeżą kapustę zasmażaną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin

Parowańce z malinami to mięciutkie bułeczki wypełnione słodkim, malinowym nadzieniem. najszybciej można je zrobić w parowarze, jednak i bez niego można je przygotować. Wystarczy garnek i dopasowane do niego sitko lub po prostu kawałek gazy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Krakowskie małdrzyki, czyli serowe placuszki na słodko

Krakowskie małdrzyki są jak mini serniczki smażone na patelni. Łatwo je przygotować, smakują wybornie, można podać je na deser, śniadanie lub kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyry z gzikiem według Magdy Gessler: przepis na tradycyjne danie z Poznania

Pyry z gzikiem, metka, leberka - te poznańskie przepisy pojawiły się w 14 odcinku 4 sezonu "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. Tym razem kulinarna celebrytka  postawiła na lokalne przysmaki i włączyła je do menu w dawnej restauracji "Zapiecek", przemianowanej przez Magdę Gessler na restaurację "Metka". Nazwa nie jest przypadkowa. Metka, podobnie jak pyry z gzikiem i leberka to lokalne poznańskie rarytasy.  Metka to bardzo drobno zmielona kiełbasa. Podajemy przepis na pyry z gzikiem, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach podawane z ziołowym twarożkiem. To proste i pyszne danie stało się symbolem Poznania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tradycje ozdabiania pisanek - jak ozdabia się pisanki w poszczególnych regionach Polski?

Zwyczaj zdobienia jajek wywodzi się już z czasów starożytnych, kiedy to, jak głosi podanie, św. Maria Magdalena zobaczyła, że po zmartwychwstaniu Chrystusa wszystkie jajka wybarwiły się na czerwono. Sprawdź, jakie są obecnie tradycje zdobienia jajek w poszczególnych regionach Polski.

Fuczki czyli placuszki z kiszonej kapusty

Fuczki, to pyszne placuszki przygotowane z kapusty kiszonej. Znakomicie zastąpią mięsne kotlety podczas codziennego obiadu, ale mogą też stanowić samodzielne danie lub przekąskę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis na Wielkanoc

Święcelnik to  wielkanocna potrawa, rodem ze Śląska. Jak sama nazwa wskazuje, że to specjalne ciasto wkładane do kosza ze święconką. Ciasto chlebowe nadziewa się pokrojoną Wędzonką ze Śląska lub kiełbasą lub frankfuterkami.  „Ślōnskie szpecyjały” to produkty już od ponad 35 lat sygnowane nazwiskiem Berger - rodzinną firmą związaną ze śląskim miastem Rydułtowy. Doskonała znajomość niepowtarzalnego smaku domowych wędzonek zaowocowała kolejnym tradycyjnym wyrobem w ofercie marki. Wędzonka ze Śląska (31,90 zł/kg) to wędlina z szynki dolnej zrazowej, przygotowywana według tradycyjnej śląskiej receptury. Wędzonka ze Śląska marki Berger wytworzona jest z szynki dolnej zrazowej, czyli najszlachetniejszego mięśnia szynki. Dodatkowo Wędzonka ze Śląska charakteryzuje się soczystością, którą zawdzięcza warstwie tłuszczu, będącego nośnikiem wyjątkowego smaku i aromatu. Produkt przyrządzony w zgodzie ze śląską tradycją wędliniarską, pozwala zaoszczędzić czas, który musielibyśmy poświęcić na samodzielne wędzenie domowymi sposobami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Lin w koperkowym sosie

Lin w koperkowym sosie to klasyczne danie kuchni polskiej. Śmietanowy sos z dodatkiem świeżego koperku idealnie pasuje do tej wyśmienitej słodkowodnej ryby. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 8