Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby - naturalne metody leczenia przeziębień

Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby - naturalne metody leczenia przeziębień

Autor Zdjęcia: photos.com

Czosnek i cebula - dlaczego warto je jeść podczas przeziębienia?

Co jeść, by zmniejszyć ryzyko przeziębienia i grypy? Jakie produkty pomogą szybciej uporać się z infekcją? Oto sprawdzone przez pokolenia naturalne lekarstwa.

Brokuły, kalafior, jarmuż, kapusta

Są źródłem witamin C i A oraz substancji fitochemicznych, które wzmacniają komórki organizmu, gwarantują ich prawidłowy rozwój oraz poprawne funkcjonowanie tkanek i narządów.

Czosnek i cebula

Zawierają związki siarki, które poprawiają zdolność organizmu do zwalczania wirusów i bakterii. Zawierają witaminę C, łagodzącą objawy choroby.

Owoce cytrusowe, jagody, pomidory, papryka, czarna porzeczka, kiwi

Są bogate w witaminę C, która skraca czas choroby. Cytrusów nie obieraj z białych włókien, gdyż zawierają flawonoidy niszczące wolne rodniki. Sok z cytryny zawiera też rutynę, która chroni wit. C przed utlenianiem oraz wzmacnia jej przeciwobrzękowe i przeciwzapalne działanie. Rutyna zwiększa też wchłanianie wit. C  i przedłuża jej działanie. Dzienne zpotrzebowanie na wit. C osoby chorej wynosi 500-2000 mg.

Produkty bogate w cynk

Produkty bogate w cynk: ziarna, kiełki pszenicy, owoce morza, mięso, podroby, żółtka jaj, nasiona słonecznika i dyni. Niedobór cynku może osłabić system immunologiczny, a dostarczanie go w naturalnej postaci przyspiesza powrót do zdrowia.

Rosół

Rosół z kurczaka – tzw. żydowska penicylina. Dostarcza wielu składników odżywczych, wzmacniających układ odpornościowy. A jeśli zachorujemy, wzmocni organizm do walki z infekcją i złagodzi dokuczliwe objawy przeziębienia czy grypy.

Gorące mleko z czosnkiem i miodem

Stara sprawdzona mikstura, skutecznie zwalcza infekcje.

Echinacea

Zawiera substancje zwiększające ilość limfocytów i wspierające układ odpornościowy. Pobudza tzw. komórki żerne, których zadaniem jest tropienie i niszczenie drobnoustrojów. Zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych.

Herbatki zdrowotne

Zawierają flawonoidy, które wzmacniają system immunologiczny. Dobrym lekarstwem są herbaty z malin, lipy, krwawnika pospolitego, czarnego bzu (działa napotnie i wykrztuśnie) i mięty pieprzowej. Napar z kory wierzby uśmierza ból i obniża gorączkę.

Herbata z krwawnika

Jeśli choroba odebrała apetyt – picie herbatek z krwawnika  poprawi apetyt. To ważne, bo podczas choroby należy jeść. Musimy dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki energii, by mógł walczyć z chorobą, oraz białka – by szybciej naprawić wyrządzane przez chorobę szkody. Trzeba też sporo pić – najlepiej 2 litry płynów dziennie.