Mikrofalówka - kilka dobrych praktyk

Mikrofalówka - kilka dobrych praktyk

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Mikrofalówka - jedno z najważniejszych urządzeń w każdym biurze.

Mikrofalówka to jedno z najwspanialszych urządzeń kuchennych. Dzięki niej można szybko odgrzać przygotowane wcześniej produkty. Wbrew obiegowym opiniom, jedzenie z mikrofali wcale nie jest niezdrowe. Ważne jednak, aby przygotowywać je w odpowiedni sposób, Jak? Podajemy kilka dobrych praktyk!

Co zrobić, aby jedzenie z mikrofalówki nie było suche?

Aby produkty podgrzewane w mikrofali nie były wysuszone, należy do pudła mikrofali wstawić szklankę wody. Dzięki temu pochłonie ona część energii, która do tej pory skupiała się na jedzeniu i sprawiała, że było bardzo suche.

Dlaczego mikrofalówka się przegrzewa?

Aby nie przegrzewać mikrofali, nie należy kłaść na jej obudowie żadnych przedmiotów, a już w szczególności nie wolno zakrywać kratek wentylacyjnych.

Należy również pamiętać, aby nie włączać pustej mikrofali, ani nie przedłużać czasu podgrzewania żywności.

Jakie działania mogą zakończyć się pożarem?

Do pudła mikrofali nie należy wkładać naczyń, które nie są do tego przeznaczone, a w szczególności tych, przed używaniem którym przestrzega producent. Bardzo ważne jest również, aby natychmiast usuwać z mikrofali resztki jedzenia. Do tego celu najlepiej sprawdzają się wilgotne ściereczki.