Mikrofalówka - kilka dobrych praktyk

2017-07-17 18:20

Mikrofalówka to jedno z najwspanialszych urządzeń kuchennych. Dzięki niej można szybko odgrzać przygotowane wcześniej produkty. Wbrew obiegowym opiniom, jedzenie z mikrofali wcale nie jest niezdrowe. Ważne jednak, aby przygotowywać je w odpowiedni sposób, Jak? Podajemy kilka dobrych praktyk!

Mikrofalówka - kilka dobrych praktyk
Autor: pixabay.com Mikrofalówka - jedno z najważniejszych urządzeń w każdym biurze.

Spis treści

  1. Co zrobić, aby jedzenie z mikrofalówki nie było suche?
  2. Dlaczego mikrofalówka się przegrzewa?
  3. Jakie działania mogą zakończyć się pożarem?

Co zrobić, aby jedzenie z mikrofalówki nie było suche?

Aby produkty podgrzewane w mikrofali nie były wysuszone, należy do pudła mikrofali wstawić szklankę wody. Dzięki temu pochłonie ona część energii, która do tej pory skupiała się na jedzeniu i sprawiała, że było bardzo suche.

Dlaczego mikrofalówka się przegrzewa?

Aby nie przegrzewać mikrofali, nie należy kłaść na jej obudowie żadnych przedmiotów, a już w szczególności nie wolno zakrywać kratek wentylacyjnych.

Należy również pamiętać, aby nie włączać pustej mikrofali, ani nie przedłużać czasu podgrzewania żywności.

Jakie działania mogą zakończyć się pożarem?

Do pudła mikrofali nie należy wkładać naczyń, które nie są do tego przeznaczone, a w szczególności tych, przed używaniem którym przestrzega producent. Bardzo ważne jest również, aby natychmiast usuwać z mikrofali resztki jedzenia. Do tego celu najlepiej sprawdzają się wilgotne ściereczki.