Lubczyk ogrodowy - jakie ma właściwości i jak wykorzystać go w kuchni?

Lubczyk ogrodowy - jakie ma właściwości i jak wykorzystać go w kuchni?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Lubczyk ma wiele zastosowań kulinarnych, jest także uważany za skuteczny afrodyzjak

Lubczyk ogrodowy to bylina dorastająca do 2 m wysokości. Kształtem i smakiem przypomina liście selera. Ma zielonożółte kwiaty zebrane w baldachy. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Sprawdź, jak wykorzystać lubczyk ogrodowy w kuchni.

Lubczyk - właściwości

Lubczyk działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo, rozgrzewająco i wykrztuśnie. Szczególnie zalecany jest więc w przypadku infekcji dróg moczowych i pęcherza, zapaleniach górnych dróg oddechowych, przy wzdęciach oraz bolesnych menstruacjach. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje procesy fermentacyjne oraz poprawia apetyt. W tradycji ludowej lubczyk był uznawany za afrodyzjak.

Zobacz przepis: Łosoś z lubczykiem: przepis na danie na walentynki

Lubczyk - zbiory

Korzeń wykopujemy wczesną wiosną lub na jesieni, w drugim lub trzecim roku wegetacji. Płuczemy, obsuszamy w zacienionym, przewiewnym miejscu, następnie kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w temperaturze 30-35 st. C. Dobrze wysuszony ma żółtobrunatną barwę. Przechowujemy go w papierowych torbach.

Zobacz przepis: Zupa krem z lubczyku: oryginalny przepis!

Łodygi wraz z liśćmi ścinamy zanim roślina zacznie kwitnąć, wieszamy do wysuszenia w ciepłym, suchym, przewiewnym oraz zacienionym miejscu. Kiedy są suche, obrywamy liście, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Lubczyk - zastosowanie

Herbatka:1 łyżeczkę suszonego korzenia zalewamy 1 filiżanką zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast przecedzamy. Pijemy 2 filiżanki odwaru dziennie.

Napar: 2-3 łyżeczki korzenia zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Pijemy 3 razy dziennie.

Napar: 1 łyżeczkę suszonych liści zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 15-20 minut, przecedzamy, pijemy 1-2 szklanki naparu w ciągu dnia.

W kuchni: świeże lub suszone liście dodaje się do zup, ryb, drobiu, wołowiny a także do twarogów i sosów. Stosuje się go również do jajecznicy lubczykowej, a w Anglii rozdrobnione nasiona dodaje się do chleba.