Len – jak wykorzystać go dla zdrowia?

2016-08-08 12:01

Nasiona lnu, tzw. siemię lniane, są niczym dobrze zaopatrzona apteka – mnóstwo w nich substancji bezcennych dla zdrowia, które można bezpiecznie wykorzystywać w domowym zaciszu. Sprawdź, jakie działanie prozdrowotne mają nasiona lnu.

Len – jak go wykorzystać dla zdrowia?
Autor: thinkstockphotos.com Olej z siemienia lnianego jest podstawowym źródłem kwasu DHA.

Spis treści

  1. Olej lniany - właściwości
  2. Olej lniany - kwas alfa-linolenowy
  3. Olej lniany - lignany
  4. Napar z siemienia lnianego

Olej lniany - właściwości

Największym skarbem nasion lnu jest olej, wyjątkowo zasobny w glicerydy nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolenowego, linolowego i olejowego. Olej lniany to prawdziwy dobroczyńca dla układu krążenia. Fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe usuwają z organizmu nadmiar złego cholesterolu LDL, a jednocześnie podnoszą poziom dobrego HDL. Ponadto te dobroczynne kwasy wpływają na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego, tym samym zmniejszając ryzyko nadciśnienia, miażdżycy oraz chorób serca.

Olej lniany - kwas alfa-linolenowy

Kwas alfa-linolenowy (ALA) jest podstawowym źródłem kwasu DHA, będącego bardzo ważnym składnikiem mózgu. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych. Ponieważ olej lniany zawiera znaczne ilości kwasu linolenowego, jest pomocny w przypadku postępujących schorzeń mózgu, spowalnia procesy choroby Alzheimera i Parkinsona.

Olej lniany - lignany

Lignany zawarte w oleju lnianym działają podobnie do żeńskich hormonów – estrogenów, które mają wpływ m.in. na tempo przemiany materii i gospodarkę węglowodanową organizmu. Wprowadzając olej do codziennej diety, można liczyć na łatwiejsze pozbycie się zbędnych kilogramów, ponieważ przyczyni się on do przyśpieszenia metabolizmu, ułatwi przekształcanie pożywienia w energię, zamiast w tłuszcz, a ponadto pobudzi produkcję żółci rozkładającej tłuszcze.

Lignany i wysoka zawartość błonnika doskonale wpływają na trawienie i prawidłową perystaltykę jelit, dodatkowo zaś śluzy działają zmiękczająco i rozwalniająco. W efekcie siemię lniane skutecznie zapobiega zaparciom i ułatwia utrzymanie prawidłowego rytmu wypróżnień.

Napar z siemienia lnianego

Napar z siemienia lnianego jest też pomocny w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, bo zawarte w nim śluzy powlekają cienką warstwą błony śluzowe przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, osłaniając je przed agresywnym działaniem kwasów trawiennych. Śluz z lnu jest dość odporny na czynniki hydrolizujące i długo nie zmienia lepkości. W ten sposób wspomaga leczenie choroby wrzodowej i doraźnie łagodzi dolegliwości z nią związane – ból, pieczenie, zgagę.