Kupowanie i przechowywanie

Produkty żywnościowe to najczęściej kupowane przez nas rzeczy. Sprawiają, że to co gotujemy jest smaczne i zdrowe. Składniki jedzenia są wrażliwe: na temperaturę, nieodpowiednie przechowywanie, czas. Świeżość to podstawowe kryterium ich jakości. Podpowiadamy, jak dobrze kupić jedzenie i jak je odpowiednio przechować.

Kupowanie i przechowywanie

FoodSaver – dla zdrowia i środowiska!

Lato to nie tylko najlepszy moment dla urlopowiczów, ale też czas, w którym natura hojnie obdarowuje nas owocami. Podczas upałów owoce i warzywa niestety szybko się psują. A gdyby tak opóźnić ten proces za pomocą próżniowego pakowania produktów żywnościowych?

Kuchnia less waste w 5 krokach: porady jak kupować i przechowywać, aby mniej marnować

Niemarnowanie żywności i życie w duchu zero waste wcale nie musi być trudne i kosztowane. Wszystko zaczyna się w domu – od małych, codziennych decyzji. Tesco radzi jak łatwo i przyjemnie wprowadzić zmiany w kuchni, które wpłyną pozytywnie nie tylko na Ciebie i Twoją rodzinę, ale także na planetę!

Mrożenie rabarbaru krok po kroku - sprawdzone rady

Sezon na rabarbar szybko się kończy, jeśli jednak chcemy cieszyć się rabarbarowym kompotem czy przetworami, możemy go zamrozić. Radzimy, jak zamrozić rabarbar krok po kroku, aby po kilku miesiącach nadal smakował tak samo jak latem.

Rozmaryn - właściwości. Do czego używać tej przyprawy w kuchni?

Rozmaryn to wiecznie zielony krzew, którego aromatyczne liście urozmaicają smak wielu dań. Ma intensywny, sosnowy zapach i lekko pikantny smak. Pasuje do różnych mięs, warzyw, zup i sałatek. Jakie właściwości ma rozmaryn i jak go stosować w kuchni?

Co znajduje się w jogurcie owocowym?

Sięgając w sklepie po jogurt owocowy w kolorowym opakowaniu, z ekstra dużymi kawałkami owoców, jesteśmy przekonani, że robimy to dla naszego zdrowia. Warto jednak przeczytać etykietę, by sprawdzić, co znajduje się w środku.

Oliwa: jak rozpoznać dobrą oliwę extra vergine?

Oliwa najlepszej jakości, czyli extra vergine, spożywana regularnie,  obniża ciśnienie krwi, wzmacnia system odpornościowy, zapobiega kamicy żółciowej, chroni przed nowotworami i opóźnia procesy starzenia. Jak rozpoznać dobrą oliwę extra vergine?

Czy da się rozpoznać wołowinę z nielegalnego uboju? Jak rozpoznać mięso zwierząt chorych?

Czy da się rozpoznać wołowinę z nielegalnego uboju? Jak rozpoznać mięso zwierząt chorych? To ważne pytania, na które nie ma prostej odpowiedzi. Dlatego ponad 100 lat temu powołano służby inspekcji weterynaryjnej, aby stały na straży bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego.  Polecamy również: Jak kupować wołowinę? Jak rozpoznać dobrą wołowinę?  oraz  Czy mięso chorej krowy może nam zaszkodzić? Czy można jeść mięso z nielegalnego uboju?

Jak kupować wołowinę? Jak rozpoznać dobrą wołowinę?

Wołowina to bardzo wartościowe, zdrowe mięso  - jednak  jadamy jej w Polsce niewiele. Polak statystycznie zjada rocznie niecałe dwa kilogramy wołowiny, Niemiec - 12 kg, a Francuz - nawet 25 kg. Dlaczego  jemy tak niewiele wołowiny? Może dlatego, że trudno kupić dobrej jakości mięso? Podpowiadamy, jak kupować wołowinę.

JAK KUPOWAĆ PĄCZKI? Po czym poznać pączka idealnego?

Jak w Tłusty Czwartek kupić idealne pączki, a nie wyrób pączkopodobny? To proste. Wystarczy... oko i nos. Podpowiadamy, po czym poznać świeżego lub nieświeżego pączka w cukierni. Polecamy także: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową   Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą   Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?

Jeśli do ciasta lub kremu potrzebujesz jedynie żółtek, nie wyrzucaj pozostałych białek. Można je zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Mrożenie białek jest bardzo łatwe. Jak zamrozić białka jaj?

Strona 1 z 21