Kuchnie świata

Polacy są coraz bardziej otwarci na nowe smaki, a restauracje z daniami z różnych zakątków świata rosną jak grzyby po deszczu. Od Meksyku przez Brazylię, Maroko, Europę, Bliski Wschód, Indie aż po Daleki Wschód - podróż przez aromaty może dostarczyć wielu inspiracji. Zbieramy informacje i porady na temat różnych kuchni świata.

Kuchnie świata

Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki

Mołdawska czarna baba – baba neagra – to bajecznie piękny deser, który po przekrojeniu wygląda jak plaster miodu, a smakuje jak krówka. Trudno się od niego oderwać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tagliatelle z sosem migdałowym

Pyszne i oryginalne danie z makaronu, które przygotujesz w kilka minut - tagliatelle z sosem migdałowym. Spróbuj raz, a będziesz do niego wracać regularnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasteczka księżycowe: przepis na chiński przysmak z okazji Święta Środka Jesieni

Ciasteczka księżycowe to tradycyjny chiński przysmak z okazji Święta Środka Jesieni. Święto zgodnie z tradycją zawsze obchodzone jest piętnastego dnia ósmego miesiąca chińskiego kalendarza lunarnego, czyli zazwyczaj wypada w drugiej połowie naszego września. Trzydniowe obchody święta związane są z dawnym kalendarzem agrarnym i kultem bogini Chang’e. Oczywiście żadne rodzinne święto nie może obyć się bez słodkości, w tym wypadku specjalnie wypiekanych ciasteczek 月餅 yuebing.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Portugalski ryż Carolino na słodko - Arroz Doce

Portugalski ryż Carolino jest tradycyjnym składnikiem słodkiego deseru - Arroz Doce. Ten rodzaj ryżowego budyniu na mleku jest bardzo popularny w Portugalii. Do przygotowania ryżu na słodko można wykorzystać każdy rodzaj krótkoziarnistego ryżu przeznaczonego na risotto. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Revani - tureckie ciasto biszkoptowe z pomarańczową nutą

Revani to pyszne, nasączone alkoholowym ponczem ciasto z kaszą manną. Tradycyjnie przygotowywane Turcji i Grecji w okresie okołonoworocznym. Podaj je z lodami waniliowymi - smakuje nieziemsko.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Aromatyczna sałatka kachumber pachnąca kolendrą

Sałatka kachumber wywodzi się s kuchni Indii Południowych. Jest lekka, orzeźwiając i intensywnie pachnie kolendrą. Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu, a zrobisz ją w 10 minut.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czerwona cebula pieczona z serem feta i płatkami migdałowymi

Cebule pieczone z serem feta i płatkami migdałowymi to pyszna przekąska na ciepło. Świetnie smakuje podana z zielonymi oliwkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szybka sałatka ze szpinaku i cukinii na ciepło

Lekka, świeża i zielona - taka jest sałatka szpinakowa z cukinią w greckim stylu. Przyprawiona i sokiem z cytryny i dobra oliwą smakuje wyśmienicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycące pastisio - grecka zapiekanka makaronowa pod beszamelem

Pastisio to bardzo sycące danie przygotowywane z gotowanego makaronu, mielonego mięsa i przypraw. W wszystko zapieczone pod aromatycznym sosem beszamelowym. To pomysł na niedrogi obiad dla rodziny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ukraińskie czanachi - przepis na pyszną zapiekankę

Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Czanachi oryginalnie przygotowuje się je z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Również smakuje wybornie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 47