Jaka jest kuchnia Warmii i Mazur oraz zachodniej części Polski?

Jaka jest kuchnia Warmii i Mazur oraz zachodniej części Polski?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Gołąbki - regionalne danie kuchni zachodniej.

Kuchnia zachodniej części Polski to mix kuchni niemieckiej, kresowej, podkarpackiej i mazowieckiej. Dzisiaj, prawie po 60 latach, to już jest regionalna kuchnia- mówi Grażyna Kurpińska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Kuchnia Warmii i Mazur to ryby z jezior, grzyby, kaczki, gęsi, dużo dań z mięsa mielonego oraz nabiał. Gdzie możemy zjeść oryginalne dania z obu tych regionów? Które dania są dla nich typowe?

Kuchnia Warmii i Mazur ( woj. warmińskie i mazurskie)

W tym regionie w kuchni widać wpływ trzech kultur - niemieckiej, bo kiedyś były tu Prusy Wschodnie, polskiej i ukraińskiej (po zmianie granic Polski). Schab pieczony w winie, czy biała kiełbasa gotowana w piwie to wpływy niemieckie. Różnego rodzaju pierożki to wpływ kuchni ukraińskiej. Polskie dania mazurskie to ryby z jezior, grzyby, kaczki, gęsi, dużo potraw z mięsa mielonego oraz nabiał. Z Gietrzwałdu pochodzi mazurska zupa maślankowa z pulpetami z wieprzowego mięsa mielonego podawana z ziemniaczkami. - Marchew z ziemniakami do dań mięsnych w sosie, schab po mazursku z sosem z śliwek suszonych z kaszą gryczaną, czarne żeberka z śliwkami, czy karmuszka, czyli biała fasola z kapustą i mięsem to warmińskie dania - mówi Cecylia Panasiewicz, restauratorka z Bartąga. - Szczupaki, płotki, węgorz duszone w cebuli, sielawy, sieje przyrządzane z jabłkami a także sandacz zapiekany w kaszy gryczanej i z sosem kurkowym są charakterystyczne dla Mazur.

Kuchnia zachodnia (woj. lubuskie)

Potrawy przywędrowały tu wraz z ludźmi z Kresów, Podkarpacia i Mazowsza po drugiej wojnie światowej. Wymieszały się z niemieckimi wpływami osiadłej tam ludności. Tak powstała oryginalna kuchnia zachodniej części kraju. I tak słynne kresowe farszówki stały się pierożkami jenińskimi. Osiedleńcy szukając historii tych regionów, odkryli winnice, które prosperowały tu już w XIV w. Kultowe stały się zatem gołąbki w liściach winogron, konfitury winogronowe na vermucie, octy winne z ziołami oraz mieszane wino podawane do różnych mięs. Zapotrzebowanie na dziczyznę i drób dla Niemców sprawiło, że gospody goszczą tu przybyszów flakami z jelenia i indyka, a także mięsem ze strusia. Posadzenie na nowo w Gorzowie Zieleńcu sadów landsberskiej Renety, jabłka najlepszego na szarlotkę, które przed wojną uprawiali Niemcy, sprawia, że region słynie z najpyszniejszych szarlotek.

Artykuły z tej kategorii