Owoce egzotyczne - które z nich mają najwięcej wartości odżywczych?

Owoce egzotyczne - które z nich mają najwięcej wartości odżywczych?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Owoce egzotyczne mają wiele wartości odżywczych.

Które owoce egzotyczne mają najwięcej wartości odżywczych? Czy warto sięgać po orzechy kokosowe, cytrusy, karambolę, awokado, liczi, smoczy owoc i inne egzotyczne przysmaki, które coraz częściej można kupić nawet w niewielkich sklepach?

Owoce egzotyczne

Liczba rodzajów owoców egzotycznych jest ogromna; niektóre z nich uprawiane są tylko lokalnie albo zbierane z dziko rosnących roślin. Inne są z kolei za delikatne, by dobrze znosiły transport, i spróbować ich możemy tylko w kraju pochodzenia. Jeszcze inne są zbyt odległe od naszych przyzwyczajeń – kolczasty durian, o zapachu porównywanym do woni padliny, gnijącej kapusty i cebuli w połączeniu z odorem starych skarpet, to chyba najbardziej charakterystyczny przedstawiciel tej ostatniej grupy. Nie pomaga mu nawet smak, a pomimo to jest bardzo wysoko ceniony przez mieszkańców Azji.

Na nasze stoły trafia jednak również wiele odmian owoców egzotycznych o zróżnicowanej wartości odżywczej. Trzeba pamiętać, że wiele z nich zrywanych jest w stanie niepełnej dojrzałości, by lepiej znosiły transport. Stąd smak dostępnych w Polsce fig, bananów czy awokado nie da się porównać z tym, który mają świeże owoce, sprzedawane na targu gdzieś w Afryce czy Azji. Gorszemu smakowi odpowiadają też niższe wartości odżywcze. Niepełnowartościowe są również owoce konserwowane i puszkowane. Z tego powodu owoce egzotyczne powinny raczej uzupełniać dietę, występując obok rodzimych, świeżych owoców i warzyw.

Mimo to warto po owoce egzotyczne sięgać. Wiele z nich zawiera cenne składniki mineralne i witaminy. Pomarańcze, cytryny i inne cytrusy to "bomby" wypełnione witaminą C, dlatego tak korzystnie działają w przypadku przeziębień, awitaminozy i wiosennego osłabienia.

Awokado

Kaloryczne awokado zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalnych i korzystnych dla zdrowia. Dostarcza także solidnej dawki witamin PP oraz B6. Bywa polecane jako uzupełnienie diety diabetyków, chorych na niedokrwistość, nadciśnienie i stwardnienie tętnic.

Mango

Dojrzałe, pomarańczowe mango ma najwyższą spośród jadalnych owoców zawartość witaminy A i może służyć jako lekarstwo na kurzą ślepotę, poprawia też wygląd i kondycję skóry.

Ananasy i banany

Ananas, ze względu na zawartość ułatwiających trawienie enzymów, służy osobom cierpiącym na problemy z systemem trawiennym. Banany natomiast stanowią dobre źródło potasu, zawierają też cały zestaw witamin i mikroelementów – na dobrą sprawę mogą stanowić przez dłuższy czas podstawę diety.