Konserwowanie owoców cukrem - czym jest? Jakie ma zalety?

Konserwowanie owoców cukrem - czym jest? Jakie ma zalety?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszne przetwory z owoców.

Konserwowanie owoców cukrem to najpopularniejsza metoda ich przetwarzania. Wystarczy po prostu zasypać nim surowe owoce - w ten sposób zachowają bogactwo witamin.

Jakie owoce warto jest utrwalać cukrem?

W cukrze warto utrwalać te owoce, które mają najwięcej witaminy C (porzeczki, poziomki, maliny i truskawki). Należy jednak pamiętać, że jeżeli chcemy przechowywać owoce dłużej to należy poddać je jeszcze obróbce termicznej, czyli zapasteryzować.

W jakich przetworach jest najwięcej cukru?

Najwięcej cukru jest w konfiturach - smażonych powoli, nawet przez kilka dni. Owoce w konfiturach powinny być całe, szkliste, jędrne, niepomarszczone, a przy tym równomiernie rozłożone w gęstym, klarownym syropie.

Mniej cukru mają dżemy - przyrządza się je z 1 lub z kilku rodzajów owoców. W dobrym dżemie część owoców powinna zostać w całości.

Jakie przetwory zawierają najmniej cukru?

Najmniej cukru mają soki i galaretki przyrządzane z soków owocowych, które mają dużo pektyn (porzeczki, jeżyny, pigwy, jabłka). Do smaku często łączy się z owocami ubogimi w pektyny.

Soki, ze względu na sposób przygotowywania, dzielimy na:

  • soki owocowe pitne - można je rozcieńczać wodą i dosładzać

  • soki galaretujące - służą do przyrządzania galaretek

  • syropy - dodatek do deserów i herbaty

Ocena: 4