Roladki z piersi indyka nadziewane owocami i orzechami

2021-03-29
roladki-z-piersi-indyka-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Roladki z piersi indyka faszerowane owocami i orzechami
łatwy
30 min
4

Roladki z piersi indyka nadziewane owocami i orzechami to doskonały pomysł na danie świąteczne, które będzie ozdobą stołu. Zdecydowany, lekko kwaskowy smak suszonych śliwek i jabłek ożywi delikatne i kruche mięso indycze, a sos żurawinowy sprawi, że nie będzie suche. Idealna kompozycja smakowa na Boże Narodzenie.

SKŁADNIKI

  • 4 steki z piersi indyka,
  • kieliszek winiaku,
  • 8 suszonych śliwek,
  • 2 jabłka,
  • cebula,
  • garść obranych orzechów włoskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 szklanki wina,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki rosołu,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 2 łyżki borówek,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso lekko zbić dłonią na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Śliwki opłukać, osuszyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne.
  • Cebulę obrać. Orzechy, śliwki, jabłka i cebulę posiekać, wymieszać. Masę rozsmarować na stekach.
  • Plastry mięsa zwinąć w rulony, spiąć wykałaczkami. Roladki obsmażyć w oleju.
  • Oprószyć papryką, wlać wino i rosół. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Przełożyć na talerz.
  • Śmietanę, borówki i winiak dodać do sosu z duszenia. Gotować jeszcze przez chwilę. Roladki włożyć do sosu, podgrzać.
  • Podawać z puree ziemniaczanym.