Jaka jest kuchnia małopolska i podkarpacka?

2011-11-29 12:07

Kuchnia małopolska to w dużej mierze dawna kuchnia galicyjska. Wywarła na nią wpływ kultura austriacka oraz podkarpacka kuchnia góralska. Najsłynniejsza zupa to barszcz biały z parzoną kiełbasą, z mięs zaś - schab w śliwkach. Na słodko bułeczki z powidłami oraz austriacki tort Sachera i piszinger, czyli torcik z wafelków i czekoladowej masy.

Jaka jest kuchnia małopolska?
Autor: pixabay.com Polewka z suszonych prawdziwków.

Spis treści

  1. Charakterystyczne dania kuchni małopolskiej i podkarpackiej
  2. Tu znajdziesz regionalne potrawy kuchni małopolskiej i podkarpackiej:

Charakterystyczne dania kuchni małopolskiej i podkarpackiej

Kuchnia Małopolska i Podkarpacka to mieszanka kuchni galicyjskiej i góralskiej. Z dań wchodzących w jej skład słynne są: krakowska maczanka – z schabu lub karkówki, kiełbasa lisiecka, barszcz biały z parzoną kiełbasą, polewka z suszonych prawdziwków i żur z chrzanem. Na słodko jada się w Małopolsce bułki z powidłami, austriacki tort Sachera, piszinger oraz babkę z kaszy z bakaliami. Konfitury z wiśni i jagód je się tu na śniadanie, podawane np. z gorącym mlekiem. Śliwki suszone i konfitury ze śliwek służą do glazurowania mięs, np. schabu w śliwkach.

Tu znajdziesz regionalne potrawy kuchni małopolskiej i podkarpackiej:

Restauracja Ogniem i Mieczem, pl. Serkowskiego 7, Kraków;

Restauracja Panorama, Podzwierzyniec 41 w Łańcucie;

Restauracja Dymarka w Dąbrówkach 431, 37 -100 Łańcut;

Polskie dania regionalne - czy wiesz skąd pochodzi ten przysmak?

Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi rogal marciński?
Rogal Marciński