Jak zrobić pyszny pasztet? Przepisy i rady kucharza [GALERIA zdjęć + WIDEO]

Jak zrobić pyszny pasztet? Przepisy i rady kucharza [GALERIA zdjęć + WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy pasztet nie ma sobie równych.

Sprawdź, jak zrobić pyszny domowy pasztet. Podajemy przepisy z poradami kucharza. Nie kupujcie gotowych pasztetów! Nigdy nie wiadomo, z czego dokładnie powstały. Domowy pasztet jest prosty do zrobienia, a do tego bez konserwantów i poprawiaczy smaku. Zamrożony nie traci swoich walorów, więc można go przygotować na zapas!

Do pasztetu można użyć różnych rodzajów mięsa - nie tylko wieprzowego, ale też drobiowego albo z królika.

Nie warto wybierać najładniejszych, najchudszych kawałków. Mięsa nie mogą być zbyt chude, ponieważ wtedy pasztet wyjdzie za suchy. Dlatego w wielu przepisach znajduje się także trochę tłustej wieprzowiny. 

Każdy rodzaj mięsa trzeba udusić (albo ugotować, np. w szybkowarze) oddzielnie: wołowinę w jednym garnku (dłużej), wieprzowinę w drugim. Do każdego rodzaju mięsa trzeba dodać warzywa: po dwie marchewki, jednej pietruszce, cebuli, do tego ziele angielskie, listek laurowy i ziarna pieprzu. Nie solimy mięs!

Wątróbkę podsmażamy na odrobinie oleju, dolewamy  trochę wody i także dusimy.

Miękkie mięsa wyjmujemy, warzywa odkładamy, a wywar z nich zlewamy do jednego naczynia i zachowujemy – będzie jeszcze potrzebny. Mięso zostawiamy do następnego dnia.

Kroimy mięsa na kawałki. 

Mielimy mięso w malakserze (albo przepuszczamy 2 razy przez maszynkę) na gładką masę.

Po przełożeniu mięsnej masy do miski wbijamy jajka, po czym dolewamy wywar z mięs. Musi go być tyle, by masa była rzadka (podczas pieczenia woda paruje!).

Teraz przyprawy: niezbędny jest imbir, starta gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Warto próbować masę i doprawiać ją dowolnie, ale lepiej, by miała dość ostry, wyrazisty smak. (Jak przyprawiać świąteczny pasztet? Sprawdź tutaj.)

Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy plastrami tłustego boczku. Wstawiamy pasztet do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Po godzinie jest gotowy.

 

Zobacz 10 najlepszych przepisów na pasztet: 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Ocena: 4,5