Jak używać noży, by nam dłużej służyły? [WIDEO]

Jak używać noży, by nam dłużej służyły? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najważniejsze to dobrać właściwy nóż do krojonego produktu, wtedy praca będzie lżejsza i skuteczniejsza.

O czym trzeba wiedzieć, używając noży? Co robić, by noże nie tępiły się za często, jak je ostrzyć? Dlaczego szuflada to nie jest odpowiednie miejce dla noży?

Najważniejsze to dobrać właściwy nóż do krojonego produktu, wtedy praca będzie lżejsza i skuteczniejsza.  Warto też wybrać odpowiednią deskę - koniecznie taką, by się nie przesuwała. Nigdy nie pociągamy ostrzem noża po desce, zwłaszcza modne plastikowe i szklane szkodzą nożom.

Noże kuchenne: jak myć?

Nigdy nie zostawiamy brudnego noża, zaschnięte resztki jedzenia szkodzą stali. Po umyciu nóż starannie wycieramy, żaden nie lubi wilgoci. Chociaż większość noży nadaje się do mycia w zmywarce, lepiej jest je umyć ręczne. Dzięki temu noże zachowają dłużej ostrość. Jeśli jednak myjemy noże w zmywarce, zwracamy uwagę, aby noże nie stykały się z innymi przedmiotami, ponieważ może to spowodować uszkodzenie ostrza.          

Noże kuchenne: jak ostrzyć?

Nie ma potrzeby ostrzyć noży po każdym użyciu, wystarczy wtedy, gdy zaistnieje taka potrzeba. Kupując nóż, warto zwrócić uwagę na stopień twardości. Im ostrze noża jest twardsze, tym dłużej zachowuje ostrość. Ale nóż o twardszym ostrzu jest trudniejszy do naostrzenia i dlatego do tej czynności należy stosować ostrzałkę ze stali. Zawsze po ostrzeniu nóż należy spłukać gorącą wodą i osuszyć.

Noże kuchenne: jak przechowywać

W szufladzie ostrza tępią się na skutek zderzania z innymi przedmiotami. Dlatego lepiej umieścić je na magnetycznej listwie, którą można przymocować do ściany, lub w drewnianym lub bambusowym bloku.

ZOBACZ WIDEO: Jak poradzić sobie bez noża!