Jak odratować przypalony garnek?

Jak odratować przypalony garnek?

Autor Zdjęcia: MURATOR

Woda z solą, ryż, cola lub soda oczyszczona powinny pomóc ci pozbyć się problemu raz na zawsze.

Każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się przypalić garnek. Nie należny go od razu wyrzucać, bo w większości sytuacji naczynie jest do uratowania za pomocą prostych domowych sposobów. Jest szansa, że garnek będzie znowu wyglądał jak nowy, szczególnie jeśli jest stalowy.

Zdarza ci się przypalić patelnię lub garnek? Wypróbuj cztery sprawdzone sposoby na bezproblemowe usunięcie spalenizny.

Sól i woda

Jeśli chcesz uratować przypalony garnek, musisz wlać do niego mocno osoloną wodę, a potem odstawić go z zawartością na 12 godzin. Następnego dnia należy zagotować tę wodę. Dobrze byłoby, żeby wrzenie utrzymywać przez co najmniej 10 minut.

Soda oczyszczona

Do czyszczenia przypalonych powierzchni można użyć sody oczyszczonej. Wystarczy zalać przypaloną powierzchnię nieznaczną ilością ciepłej wody, wsypać do niej tyle sody oczyszczonej, by stworzyła wilgotną powłokę, i odstawić garnek na noc. Po tym czasie trzeba naczynie zalać wodą - spalenizna powinna się sama unieść do góry. Jeśli nie - operację można powtórzyć.

Biały ryż

W walce ze spalenizną skuteczny jest też zwykły ryż. Jak go stosować? Wystarczy dno garnka zasypać ryżem, wlać wodę i gotować.

Cola

Wlej puszkę tego gazowanego napoju do przypalonego naczynia i gotuj przez kilkanaście minut, aż spalenizna sama zacznie odchodzić od powierzchni.