Grzyby jadalne, grzyby trujące - jak je odróżnić

Grzyby jadalne, grzyby trujące - jak je odróżnić

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Niektóre gatunki grzybów nie budzą wątpliwości - łatwo je odróżnić i zapamiętać.

Na grzybobraniu trzeba być ostrożnym! Podpowiadamy, co pomoże rozróżnic grzyby jadalne od trujących i jak uniknąć pomyłki, która może skończyć się tragicznie dla naszego zdrowia. Jak odróżniać grzyby?

4 dobre rady dla grzybiarzy

  • Zbieraj grzyby, co do których nie masz żadnych wątpliwości, że są jadalne.

  • Na grzybobranie zabierz ze sobą atlas grzybów, może okazać się pomocny.

  • Bezpiecznie możesz zbierać grzyby z rurkami na spodzie kapelusza, czyli borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki. Do kurek, któe pod kapeluszem jaą blaszki, bardzo podobne są trujące lisówki, które odróżniają się mocnym pomarańczowym kolorem i kruchą budową. Wśród grzybów rurkowych nie ma odmian śmiertelnie trujących, są najwyżej niejadalne. Najpopularniejszym niejadalnym grzybem z borowikowatych jest goryczak żółciowy mylony z prawdziwkiem. Odróżnia go różowawy spód kapelusza o gorzkim smaku.

  • Nie zbieraj grzybów o blaszkowatym spodzie! Wśród nich są trujące muchomory i to nie tylko czerwone. Muchomora sromotnikowego bardzo łatwo można pomylić z jadalną kanią oraz z gąską zieloną. Gąska ma siarkowożółte blaszki i żółtawy lub zielonożółty trzon. Muchomor sromotnikowy ma zawsze białe blaszki i biały pierścień u góry trzonu.

UWAGA! Nie istnieją żadne niezawodne sposoby na rozpoznanie grzybów trujących. Niektóre ładnie pachną, są słodkie i nie ciemnieją po przekrojeniu. Nie jest prawdą, że w czasie gotowania grzybów trujących ciemnieje cebula lub zanurzona srebrna łyżeczka.