Wady i zalety kombiwaru. Czy warto kupić kombiwar?

Wady i zalety kombiwaru

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kombiwar

Kombiwar może zastąpić wiele kuchennych urządzeń. Z powodzeniem ugotuje, upiecze, a nawet przygotuje danie grillowane. Poznaj jego wady i zalety.

Kombiwar - czym jest?

Kombiwar to żaroodporna szklana misa z pokrywą grzejącą, w której znajduje się grzałka i wentylator. Termoobieg powoduje, że przygotowywana potrawa owiewana jest równomiernie ze wszystkich stron gorącym powietrzem, podobnie jak w piekarnikach. Konstrukcja kombiwara pozwala jednak na znaczne skrócenie czasu obróbki termicznej.

Zastosowanie kombiwara

Kombiwar ma wiele zastosowań. Poza gotowaniem, pieczeniem (mięsa, ciast) i grillowaniem (nawet kilku składników na raz), można go wykorzystywać do podgrzewania i rozmrażania dań, suszenia owoców i grzybów oraz sterylizacji.

Ogromną zaletą tego przenośnego urządzenia jest możliwość przyrządzania potraw bez albo z niewielką ilością tłuszczu. Zachowują one przy tym wartości odżywcze i naturalny smak.

Ile kosztuje kombiwar?

W sklepach dostępne są różne modele kombiwarów, a ich ceny zaczynają się już od 130 zł. Poza ceną uwagę warto zwrócić na pojemność misy oraz możliwość regulacji temperatury i siły nawiewu. Niewielkie rozmiary urządzenia są jednocześnie jego wadą i zaletą.