Co najczęściej jadamy, będąc w pracy?

2016-09-15 17:09

Nasze zaangażowanie w pracę i jej wydajność w dużej mierze zależy od tego, co i ile razy w czasie jej trwania jemy. Badania pokazują, że jemy przede wszystkim to co przyniesiemy z domu. A przynosimy... głównie kanapki. Pamiętajmy, że zgodnie z Kodeksem Pracy każdemu pracownikowi przysługuje przerwa na jedzenie. Korzystajmy z niej!

co_jemy_w_pracy.jpg
Autor: photos.com Wciąż panuje wśród pracowników i pracodawców błędne przekonanie, że dobry pracownik to taki, który nie odchodzi z miejsca pracy.

Obowiązkowy posiłek 

Kodeks Pracy (art. 134) gwarantuje pracownikowi, który spędza w pracy co najmniej 6 godzin 15-minutową płatną przerwę na posiłek. Pracodawca może dodatkowo wyznaczyć przerwę (do 60 minut) np. na obiad. Ale nie wchodzi ona wtedy do czasu pracy i jest bezpłatna. Wszytko byłoby dobrze, gdyby każdy pracownik codziennie korzystał z tego przywileju. Badania wykazują, że zaledwie kilka procent pracowników, podczas 8 godzinnego czasu pracy, w ogóle wstaje od komputera! 

Co jemy w pracy?

Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że regularne jedzenie jest bardzo ważne i znacznie poprawia koncentrację w pracy. Firma ARC Rynek i Opinia przepytała we wrześniu 2011 roku ponad tysiąc osób i okazało się, że 72 procent z nich przychodzi do pracy z jedzeniem przyszykowanym wcześniej w domu. Podstawowe menu to kanapki, które łatwo zjeść przy biurku. Ponadto, jeśli nie dołożymy do nich np. jajek czy cebuli, nasi współpracownicy nie będą się krzywić na zapach naszego śniadania czy lunchu.

Badania pokazały także, że 43 procent respondentów, szczególnie tych młodszych, kupuje sobie do pracy ciastka i batoniki, a 27 procent przynosi produkty i na miejscu szykuje jedzenie. 15 procent zapytanych pracowników zamawia dania na wynos, a co trzeci wychodzi na posiłek do baru albo restauracji.