Co jeść podczas kwarantanny? Wypróbuj jadłospis na 14 dni!

2020-03-16 10:38

Obowiązkowa kwarantanna, czy dobrowolna domówka? Zostajesz w domu? Wypróbuj jadłospis na 14 dni! 

Kwarantanna? Zostajesz w domu? Wypróbuj jadłospis na 14 dni!
Autor: Shutterstock Dwa tygodnie kwarantanny to wyzwanie kulinarne? Czy łatwizna?

Spis treści

  1. Dzień 1
  2. Dzień 2
  3. Dzień 3
  4. Dzień 4
  5. Dzień 5
  6. Dzień 6
  7. Dzień 7
  8. Dzień 8
  9. Dzień 9
  10. Dzień 10
  11. Dzień 11
  12. Dzień 12
  13. Dzień 13
  14. Dzień 14

Przymusowa domówka z powodu zagrożenia koronawirusem zmusza nas do racjonalnego korzystania z zapasów żywności. Tak jak w przypadku wyprawy w góry, rejsu po oceanie, czy przeprawy przez nieprzebytą dżunglę musicie przeanalizować swoje zasoby i mądrze nimi dysponować.

Jak to zrobić? Najpierw wykorzystać szybko psujące się produkty. Świeże warzywa takie jak pomidory i ogórki, brokuły, sałaty i zioła. Później można wykorzystać warzywa korzeniowe: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki. Na makarony i konserwy przyjdzie czas pod koniec kwarantanny. 

Zajrzyj tutaj: Koronawirus a dieta na odporność

Zgodnie z zaleceniami WHO - Światowej Organizacji Zdrowia w czasie epidemii należy jeść przede wszystkim ciepłe posiłki. Dlaczego? Gotowanie dezaktywuje wirusy, które mogły osiąść na jedzeniu. Podczas kwarantanny staraj się jeść zupy, gulasze, potrawki. Wybieraj zapiekanki zamiast kanapek. Jedz więcej gotowanych, niż surowych warzyw. Absolutnie należy wykluczyć z diety potrawy z surowego mięsa i ryb oraz jajek. Unikaj napoi alkoholowych, ponieważ alkohol obniża odporność organizmu i zaburza barierę błon śluzowych, które stają się łatwą drogą dla wirusów. 

Jakie powinno być menu na kwarantannie? Różnorodne. Ciesz się jedzeniem i czasem wspólnie spędzonym z bliskimi. Karmienie to wyraz czułej troski i niech taki będzie twój codzienny jadłospis. 

Zobacz także: Koronawirus: czy można zarazić się przez jedzenie?

Dzień 1

Śniadanie

Owsianka z bananem i migdałami

Obiad

Zupa jarzynowa z kurczakiem, brokułami i kalafiorem

Naleśniki ze szczypiorem i marchewką

Kolacja

Kotlety z brokułów, kaszy jaglanej i sera żółtego

Dzień 2

Śniadanie

Jajecznica na parze z pomidorami - zdrowa i sycąca

Obiad

Dietetyczna zupa ogórkowa

Kotlety drobiowe w paprykowej panierce

Kolacja

Zapiekanka z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kaszy

Dzień 3

Śniadanie

Budyniowy omlet czekoladowy z bananem

Obiad

Krupnik z jarmużem i kukurydzą

Makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą

Kolacja

Pieczone ziemniaki nadziewane farszem serowo-brokułowym

Dzień 4

Śniadanie

Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło

Obiad

Zupa krem z buraczków z serem feta

Soczyste stripsy z piersi kurczaka

Kolacja

Omlet z szynką, papryką i zielonym groszkiem

Dzień 5

Śniadanie

Kanapkowa pasta z jajek i awokado: przepis bez majonezu

Obiad

Wegańska zupa z brukselki i kalafiora: zdrowa porcja warzyw 

Pikantne sznycle pieczone z grzybami i warzywami

Kolacja

Jaglotto z dynią 

Dzień 6

Śniadanie

Chleb w jajku, czyli tosty francuskie

Obiad

Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

Kolacja

Naleśniki „ruskie”

Dzień 7

Śniadanie

Omletowe babeczki z szynką i warzywami

Obiad

Pikantny bulion warzywny

Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym: kapitalna zapiekanka obiadowa

Kolacja

Ryż z duszonymi jabłkami i śmietanką

Dzień 8

Śniadanie

Ostra pasta serowa z orzechami 

Domowe bułki orkiszowe -  pyszne bułeczki śniadaniowe

Obiad

Ostra zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą

Pierś kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulą i serem

Kolacja

Naleśniki a la pizza

Dzień 9

Śniadanie

Jajka sadzone na jarmużu

Obiad

Zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego z serem pleśniowym 

Aromatyczne pałki z kurczaka pieczone z pietruszką, czosnkiem i cytryną

Kolacja

Idealny makaron z twarogiem i cynamonem: przepis na kluski z serem na słodko

Dzień 10

Śniadanie

Pieczony omlet: puszysty i pyszny

Obiad

Zupa cebulowa: najtańszy sposób na wirusa

Karkówka z piekarnika: soczyste kotlety zapieczone z ziemniakami

Kolacja

Suflet z ryżu z warzywami

Dzień 11

Śniadanie

Pasta do chleba z czerwonej fasoli - łatwy i pyszny przepis

Domowy chleb pszenny: wystarczy zamieszać i upiec

Obiad

Zupa marchwiowo-imbirowa

Hamburgerowa zapiekanka: łatwy przepis z mielonym mięsem

Kolacja

Przepyszny makaron carbonara z piekarnika

Dzień 12

Śniadanie

Kasza jaglana z owocami i bakaliami

Obiad

Dietetyczna zupa ogórkowa 

Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Kolacja

Zapiekanka z czerstwego chleba z boczkiem i mozzarellą

Dzień 13

Śniadanie

Pasta z sera feta i suszonych pomidorów

Bułeczki drożdżowe z ziarnami: przepis na domowe bułki 

Obiad

Jarzynowa z kurkumą: zupa na wzmocnienie odporności

Idealnie soczyste sznycle wieprzowe zapiekane z serem

Kolacja

Zapiekanka z kapusty kiszonej, boczku i ziemniaków

Dzień 14

Śniadanie

Zapiekane kanapki na śniadanie: banalny trik na pyszną przekąskę

Obiad

Zupa porowo-selerowa

Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli

Kolacja

Fantastyczne placki ziemniaczane ze szpinakową jajecznicą

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska