Babka lancetowata – jak wykorzystać ją dla zdrowia?

Babka lancetowata – jak wykorzystać ją dla zdrowia?

Autor Zdjęcia: photos.com

Babka lancetowata - kiedy ją zbierać i co z niej zrobić?

Babka lancetowata jest skuteczna w leczeniu ran, zwłaszcza trudno gojących się i ropiejących czyraków oraz oparzeń. Stosuje się ją także w przypadku biegunek, nieżytów przewodu pokarmowego, zapalenia spojówek, chrypki, suchego i przewlekłego kaszlu. Sprawdź, jak wykorzystać babkę lancetowatą dla zdrowia.

Babka lancetowata - zbiory

Jak wygląda babka lancetowata? Z krótkiego kłącza wyrastają długie, lancetowate liście, skupione w przyziemne rozety. Wyrastają z nich szypułki kwiatostanowe. Kwiatki są drobne, białe lub brunatno-różowe, zebrane w kłos.

Liście babki lancetowatej zbieramy w czasie kwitnienia od maja do września, a nasiona gdy roślina przekwitnie. Plony suszymy, rozkładając je cienkimi warstwami, w miejscu przewiewnym, ocienionym lub w suszarni w temp. do 50°C.

Babka lancetowata – działanie

Babka lancetowata jest skuteczna w leczenia ran, zwłaszcza trudno gojących się i ropiejących czyraków oraz oparzeń. Stosuje się ją także w przypadku biegunek, nieżytów przewodu pokarmowego, spojówek, chrypki, suchego i przewlekłego kaszlu.

Babka lancetowata – stosowanie

Napary i odwary: 1 łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wrzątku. Napar odstawiamy na 10 minut, a odwar gotujemy przez 3 minuty. Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki w przypadku biegunek, choroby wrzodowej oraz zapaleń żołądka i jelit. Stosujemy je również do płukania gardła, przemywania ran i okładów.

Sok: uzyskamy przez miażdżenie świeżych liści. Wcieramy go w skórę lub pijemy 3 razy dziennie - pół łyżeczki na ćwierć szklanki ciepłej wody – na kaszel i chrypkę.

W kuchni: Młode liście babki lancetowatejdodaje się do sałatek lub gotuje jak kapustę czy szpinak.

Artykuły z tej kategorii