Algi morskie - czy są dobrym źródłem kwasu DHA?

2016-08-09 12:48

Długołańcuchowy wielonienasycony kwas tłuszczowy DHA jest bardzo ważny dla naszego zdrowia. Jego suplementy produkuje się z oleju rybiego albo alg. Okazuje się jednak, że same algi nie są dobrym źródłem DHA. Sprawdź dlaczego.

Algi morskie - czy to dobre źródło kwasu DHA?
Autor: pixabay.com Algi morskie są składnikiem sushi.

Spis treści

  1. Algi - suplementy kwasu DHA
  2. Algi - mała zawartość tłuszczu

Algi - suplementy kwasu DHA

Suplementy kwasu dokozaheksaenowego DHA (długołańcuchowy wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-3) wytwarzane są z alg (glonów żyjących w morzu) albo ryb. Mogłoby się więc wydawać, że skoro z alg produkuje się suplementy, to także same algi powinny być dobrym źródłem tego cennego składnika pokarmowego. Nie jest to jednak prawda.

Algi - mała zawartość tłuszczu

Okazuje się, że algi morskie zawierają stosunkowo mało tłuszczu, a kwasy omega-3 są tylko jego niewielką częścią. Trzeba by było zjeść bardzo dużo alg, aby były one znaczącym źródłem tych składników odżywczych w diecie. Ale to mogłoby być niebezpieczne, bo algi zawierają bardzo duże ilości jodu. Do sporządzenia suplementów kwasu DHA wykorzystuje się czyste ekologicznie plantacje alg typu Schizochytrium sp. w basenach z czystą, słoną wodą. Aby sporządzić suplement, potrzebne są ogromne ilości alg, których nie bylibyśmy w stanie zjeść.

Nie oznacza to oczywiście, że jedzenia alg należy całkowicie unikać. Można się nimi raczyć od czasu do czasu (lubią i polecają je zwłaszcza weganie), jednak nie można traktować takiej przekąski jako sposobu na zapewnienie sobie wystarczających ilości kwasu dokozaheksaenowego.