3 zasady uniknięcia dolegliwości żołądkowych w święta

3 zasady uniknięcia dolegliwości żołądkowych w święta

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Niestrawność, przejedzenie, ból brzucha – jak się przed nimi ustrzec?

Większość z nas w święta się przejada. Z niecierpliwością czekamy, by wreszcie zasiąść do świątecznego stołu i cieszyć się bożonarodzeniowymi przysmakami. Kiedy jednak na nasze żołądki spada wielka, kaloryczna i ciężkostrawna bomba to problemy gastryczne są niemal pewne. Sprawdź 3 sposoby, jak ich uniknąć.

Dolegliwości żołądkowe - źródła

Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe są pyszne, ale również ciężkostrawne i tłuste. W czasie późnej kolacji wigilijnej zjadamy kapustę, groch i fasolę, które powodują gazy, następnie śledzie w oleju i smażonego, tłustego karpia. Pierwszego i drugiego dnia świąt królują z kolei mięsa i wędliny oraz różnego rodzaju słodkości. Dolegliwości żołądkowe są murowane – bóle brzucha, wzdęcia, zgaga, ociężałość, ospałość. Podajemy więc kilka sposobów, jak uniknąć problemów żołądkowych i czuć się lepiej po świątecznej uczcie.

1. Zadbajmy o odpowiednią kolejność spożywanych dań

Okazuje się, że kolejność spożywania produktów ma znaczenia dla żołądka. Kolację wigilijną warto zacząć od czerwonego barszczu, ewentualnie grzybowej, choć ta druga zupa bardziej obciąża żołądek. Unikajmy na początku kolacji dużej ilości pieczywa, zwłaszcza pełnoziarnistego, które od razu spowoduje wzdęcia. Następnie można przystąpić do ryb i na końcu do deseru. Jeśli chcemy spróbować wszystkich potraw, jak nakazuje tradycja, pamiętajmy o małych porcjach. Wszelkiego rodzaju mięsa jedzmy raczej na śniadanie niż na kolację, aby żołądek miał cały dzień na ich strawienie. W przeciwnym razie będą nam zalegać w żołądku całą noc.

2. Nie popijajmy posiłków

Popijane wodą jedzenie będzie dłużej się trawi. Pić więc należy najlepiej godzinę po posiłku czarną, niesłodzoną herbatę lub miętę. Dobra dla przejedzonego żołądka będzie też lampka czerwonego wina.

3. Jeśli mięsa, to chude i z dużą ilością chrzanu

Dla dobra żołądka i zmniejszenia ilości pochłanianych kalorii warto jeść mięsa możliwie chude i oczywiście bez panierek, najlepiej duszone lub grillowane, a nie smażone. Tłuszcz długo zalega w żołądku i stanowi obciążenie dla wątroby. Mięso warto połączyć z dużą ilością chrzanu, ponieważ pobudza on wydzielanie soków trawiennych i łagodzi dolegliwości żołądkowe po ciężkostrawnych posiłkach.