Przepis na suszone pomidory

Przepis na suszone pomidory

Suszone pomidory w oliwie 

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wypróbuj przepis na suszone pomidory domowej roboty - z czosnkiem, ziołami, w zalewie z oliwy. Jak samodzielnie zrobić suszone pomidory? Krok po kroku podpowiadamy, co trzeba zrobić. 

Składniki

  • 1 kg dużych pomidorów
  • łyżka soli
  • oliwa
  • ocet
  • czosnek
  • oregano
  • bazylia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki. Wydrąż je, osusz i ułóż (skórką do dołu) na blasze wyłożonej pergaminem. Posól.

  • Pomidory opiekaj przez 2–2,5 godziny w piekarniku nastawionym na 120 stopni C. Po 1,5 godz. sprawdzaj co 30 min, czy się nie przypalają.

  • Wyjmij pomidory gdy ich brzegi zaczną czernieć, miąższ będzie suchy i miękki.

  • Połącz suszone pomidory z ziołami. Skrop octem.

  • Przełóż pomidory do słoików (do 3/4 wysokości), dodając po 2 ząbki czosnku. Zalej gorącą oliwą, szybko zamknij słoiki i odwróć do góry dnem, by się „zawekowały”. Tak przygotowane suszone pomidory mogą stać całą zimę.