Hreczniaki - przepis na kresowe kotlety z kaszy i sera

Hreczniaki - przepis na kresowe kotlety z kaszy i sera

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Hreczniaki to pyszne bezmięsne kotlety.

Ocena: 40,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Hreczniaki to specjalność kresowych gospodyń. Te wyśmienite kotleciki z białego sera i kaszy gryczanej najlepiej smakują z sosem ze świeżych grzybów.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej

  • 2 jajka

  • 1 kostka białego sera

  • 2 łyżki siekanej zieleniny

  • 1 łyżka tłuszczu do smazenia

  • 4 łyżki bułki tartej

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę ugotować na sypko i zmielić w maszynce razem z twarogiem. Do masy dodać jajka i zieleninę, przyprawić i dokładnie wymieszać.

  • Z masy formować niewielkie kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć na oleju.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8