Żołądki drobiowe z cebulą i grzybami

Żołądki drobiowe z cebulą i grzybami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żołądki drobiowe z cebulą i grzybami to smaczne i proste danie z podrobów.

Żołądki drobiowe uduszone z cebulą i grzybami to bardzo smaczne danie obiadowe. Do tego łatwe w przygotowaniu i niedrogie. Proponujemy przepis na żołądki z cebulą i grzybami.

Podroby wracają do łask. I bardzo dobrze, bo to produkty tanie, łatwo dostępne, a przy okazji bogate w składniki odżywcze. Można z nich przygotowywać wiele pysznych dań. O to jedno z nich: żołądki duszone z cebulą i grzybami.

Składniki:

  • pół kg żołądków drobiowych

  • 4 cebule

  • pół szklanki śmietany

  • łyżka masła

  • łyżka mąki

  • 5 suszonych grzybów

  • 1 ostra papryczka

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby namoczyć w zimnej wodzie a następnie zagotować. Osączyć i pokroić w paski.

  • Żołądki oczyścić i umyć, zalać woda i zagotować. Zmienić wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.

  • Żołądki osączyć, wystudzić, ewentualnie pokroić na mniejsze części.

  • Cebulę obrać i posiekać, papryczkę oczyścić i pokroić drobno.

  • Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać żołądki, grzyby i paprykę.

  • Podlać wywarem z grzybów, przyprawić i dusić na małym ogniu 40 min.

  • Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5