Wątróbka z pomarańczami

2021-03-29
watrobka-z-pomaranczami
Autor: Shutterstock Pomarańcze z powodzeniem zastąpią jabłka.
łatwy
40 min
4

Wątróbka z pomarańczami to propozycja urozmaicenia popularnego i znanego dania, czyli wątróbki  z jabłkami. Kiedy jabłka zastąpią pomarańcze, danie nabierze całkiem nowego charakteru i smaku.

Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?

SKŁADNIKI

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki oleju
  • mała cebula do dekoracji
  • liście rukoli lub gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć z obu stron na oleju.
  • Cebulę posiekać, dodać w trakcie smażenia do wątróbki, na końcu posolić.
  • Pomarańcze umyć, obrać, z jednej wycisnąć sok, a pozostałe pokroić w plastry.
  • Sok wlać do rondelka, włożyć plastry pomarańczy, dusić 2 minuty. Ułożyć wątróbkę na półmisku, obłożyć pomarańczami, polać sokiem z duszenia owoców i udekorować.