Ryż po włosku - proste danie na szybki obiad

Ryż po włosku - proste danie na szybki obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryż po włosku - pyszne danie z pomidorami i parmezanem

Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie, czyli ryż po włosku. Wystarczy ryż, pomidory, parmezan i kilka dodatków, aby wyczarować pyszny obiad.

Pyszne i bardzo aromatyczne danie, które bardzo łatwo przygotować. Pasuje na codzienny obiad dla rodziny i miłe spotkanie z przyjaciómi. Jeśli masz w domu składniki, przygotujesz je naprawdę szybko

Składniki:

  • pół kg pomidorów

  • pół kg ryżu

  • 2 łyżki masła

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • 300 g parmezanu lub innego tartego sera

  • puszka groszku konserwowego

  • 50 g szynki

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek podsmażyć na oliwie, gdy się zarumieni zdjąć z patelni, a na oliwę wrzucić obrane, pozbawione pestek i pokrojone pomidory. Dusić bez przykrycia aż sos będzie gęstawy.

  • Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić wymieszać z masłem i serem.

  • Szynkę pokroić i podgrzać na maśle razem z groszkiem, dodać do ryżu.

  • Podawać z sosem pomidorowym.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5