Idealna wątróbka wołowa: miękka i soczysta

Idealna wątróbka wołowa: miękka i soczysta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątroba wołowa nie ma zbyt wielu wielbicieli, ponieważ po usmażeniu bywa twarda. Jest jednak sposób na  idealną wątróbkę wołową, miękką i soczystą. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wybornym daniem z niedrogich składników. 

Składniki

  • 600 g wątroby wołowej

  • 1 jajko

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 duża cebula

  • mąka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątrobę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, wielkości dużych kęsów.

  • Oddzielnie przygotować marynatę: jajko ubić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i sodę oczyszczoną oraz pokruszone liście laurowe. Wszystko razem dobrze wymieszać.

  • Kawałki wątroby pokryć marynatą i odstawić do lodówki na 4-6 godzin lub jeszcze lepiej na całą noc.

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Zdjąć z patelni i zachować.

  • Kawałki wątroby panierować w mące i smażyć z obu stron przez 3 minuty z każdej, na tej samej patelni, gdzie usmażona została cebula.

  • Gdy wątróbka jest już lekko zrumieniona, na wierzchu ułożyć cebulę, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut.

  • Podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,2