Szkockie placuszki owsiane: dobry przepis na śniadanie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Co zamiast kanapek na śniadanie? Oto nasza propozycja - placuszki owsiane. Sycące, smaczne, bez jajek. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno. Z dodatkiem dżemu, masła orzechowego albo kremowego serka. Podajemy przepis na placki owsiane. Świetne na śniadanie i do pochrupania w ciągu dnia.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka miodu lub melasy
- 2 łyżki świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki owsianej (drobno zmielonych płatków owsianych)
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej kasztanowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozgnieć w dużej misce z miodem i ciepłą (nie za gorącą) wodą. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 10 minut.
- Dodaj do drożdży mąkę owsianą oraz sól. Dobrze wymieszaj.
- Dosyp pozostałą mąkę. Połącz wszystkie składniki. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj czystą ściereczką, postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Ciasto przełóż z miski na stolnicę. Rozwałkuj na grubość około 2 cm.
- Szklanką wycinaj z ciasta krążki. Każdy bardzo cienko rozwałkuj. Umieść na natłuszczonej brytfance. Odczekaj 30 minut.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 15 minut, aż zbrązowieją.
- Podawaj przestudzone z masłem orzechowym, marmoladą albo wytrawnie - z białym lub żółtym serem, pastą łososiową lub kremowym serkiem czy masłem orzechowym.