Syrniki - przepis. Jak zrobić tradycyjne rosyjskie placuszki serowe?

Syrniki - przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Syrniki o tradycyjne placuszki serowe przygotowywane w Rosji, na Ukrainie i Białorusi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Syrniki - to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, popularna także na Ukrainie i Białorusi. Sekretem delikatności i puszystości serowych placków jest dodanie do ciasta minimalnej ilości mąki lub kaszy manny. Można je jeść w wersji wytrawnej, ale najczęściej jada się je na słodko: z rodzynkami, miodem, konfiturami lub kwaśną śmietaną. Bardzo smaczne są także bez żadnych dodatków.

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 100 g mąki pszennej lub kaszy manny

  • 2 jajka

  • 3-5 łyżek cukru

  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem (lub zmiksować blenderem). Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać.

  • Następnie dodać mąkę (lub kaszę mannę) i cukier, ponownie wymieszać.

  • Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na złoty kolor (uważać przy przewracaniu  ich na drugą stronę, ponieważ syrniki są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają).

  • Podawać na ciepło. Można udekorować je miodem, śmietaną lub konfiturami.