Racuchy ziemniaczane z jabłkami: przepis

2021-03-29
Racuchy ziemniaczane z jabłkami
Autor: Shutterstock Racuchy z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jabłek to doskonały pomysł na zdrowszą odmianę typowego zimowego deseru
łatwy
0 min
4

Racuchy ziemniaczane z jabłkami wbrew pozorom nie są bezwartościowe i tuczące. W rzeczywistości racuchy zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin, minerałów, błonnika i zdrowego białka.

Ziemniaki do Europy trafiły z Ameryki Południowej, z Peru, dopiero w XVI wieku, a do Polski 100 lat później. Otrzymała je w darze od swego męża Jana III Sobieskiego królowa Marysieńka. Był to prezent z okazji zwycięskiej odsieczy Wiednia.
Dziś w wielu polskich domach ziemniaki są podstawą obiadu. Każdy z nas zjada co roku około 130 kilogramów tych warzyw.

SKŁADNIKI

  • kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g jabłek,
  • 2 jajka,
  • 20 g masła,
  • 5 łyżek mąki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • pojemnik kwaśnej śmietany lub opakowanie serka homogenizowanego,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • cynamon,
  • cukier waniliowy.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ostudzone i zmielone w prasce lub maszynce do mięsa ziemniaki dokładnie wymieszać z masłem utartym wcześniej z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
  • Zagnieść ciasto, dodając do niego jabłka starte na tarce do jarzyn, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek.
  • Następnie z tak powstałej masy uformować małe owalne racuchy. Obtoczyć je w bułce tartej i wrzucić na dobrze rozgrzany głęboki tłuszcz.
  • Smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym wyjąć racuchy łyżką cedzakową i położyć na bibułkę, by dokładnie odsączyć tłuszcz.
  • Podawać je ze śmietaną lub serkiem homogenizowanym wymieszanym z cukrem waniliowym. Ważne, by wcześniej śmietanę lub serek odcedzić z nadmiaru serwatki.
  • Na końcu danie polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać mielonym cynamonem.