Placki ziemniaczano-dyniowe z chrzanem

Placki ziemniaczano-dyniowe z chrzanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placki ziemniaczano-dyniowe to pyszna i chrupiąca przekąska lub dodatek do obiadu. Chrzanowa nuta sprawia, ze placki nabierają wyjątkowego charakteru.

Składniki

  • 700 g ugotowanych ziemniaków

  • 400 g dyni

  • 1 czubata łyżka tartego chrzanu

  • 3 jajka

  • 5 łyżek maki

  • 1/2 opakowania śmietany 12%

  • 1 łyżeczka kminku w ziarnach

  • 1 łyżeczka curry

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki dokładnie ugnieść z jajkami i śmietaną i startą na tarce dynią. Przyprawić chrzanem, kminkiem i curry.

  • Dodać mąkę, ponownie wymieszać, oprószyć solą i pieprzem.

  • Smażyć na złoto z obu stron.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5