Pyszne placki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Pyszne placki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne placki ziemniaczane pieczone w piekarniku są bardzo smaczne i mniej kaloryczne od tradycyjnych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli placki ziemniaczane mogą być nieco mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażone na tłuszczy, a przy tym pyszne i łatwe w przygotowaniu, to czemu by nie skorzystać. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku zawierają niewiele mąki i zdecydowanie mniej tłuszczu niż wersja smażona na patelni.

 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 20 g drożdży

  • odrobina ciepłego mleka

  • 0,5 szklanki maki

  • 2 ząbki czosnku

  • pieprz i sól

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i mielimy w maszynce.

  • Drożdże rozpuszczamy w mleku i łączymy z ziemniakami, odstawiamy do wyrośnięcia.

  • Dodajemy mąkę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.

  • Znów odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy małe placuszki.

  • Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i oprószonym mąką.

  • Pieczemy na złoto w temperaturze 200 st. C.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5