Pieczone placuszki z cukinii i sera feta

2021-03-29
Pieczone placuszki z cukinii i sera feta
Autor: Shutterstock Pieczone placuszki z cukinii i sera feta to posiłek w greckim stylu.
łatwy
25 min
4

Pieczone placuszki z cukinii i sera feta są lekki i pyszne. Dzięki temu, ze nie smażymy ich na tłuszczu nie nasiąkają nim. Znakomicie smakują podane z greckim jogurtem doprawionym czosnkiem i koperkiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • bułka tarta lub panierka panko
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki, posól i odstaw na 20 minut.
  • Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu. DO odciśniętego warzywa dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolita masę.
  • Z masy formuj niewielkie placuszki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180 st. C przez 20 min.