Langosze: przepis na kultowy węgierski street food [WIDEO]

Langosze: przepis na kultowy węgierski street food [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Langosze to placki, które należą do tradycyjnych węgierskich dań. Można spróbować ich w restauracjach, ale też w ulicznych budkach i barach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Langosze - płaskie placki drożdżowe wywodzą się z tradycyjnej kuchni węgierskiej. Najczęściej podawane są z masłem czosnkowym ( lub sosem czosnkowym) albo ze śmietaną i serem. Niektórzy polewają je dodatkowo sosem pomidorowym lub keczupem. Powszechnie lubiane langosze można spotkać nie tylko w restauracjach i barach, sprzedawane są także w ulicznych budkach – zresztą nie tylko na Węgrzech, ale również w Bratysławie i Wiedniu.

Składniki

  • 30 g drożdży

  • łyżeczka cukru

  • 400 ml ciepłego mleka

  • 400 g mąki

  • 3 łyżeczki oleju

  • sól

  • 1/2 l oleju do głębokiego smażenia

  • 1/2 kostki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na 10–15 minut.

  • Wysypać mąkę do miski, w środku zrobić zagłębienie i wlać do niego zaczyn drożdżowy i olej.

  • Wyrobić ciasto, dolewając po trochu resztę mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i nakryć w ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.

  • Czekając, aż ciasto wyrośnie przygotować masełko czosnkowe: połączyć masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i wymieszać z natką pietruszki.

  • Na głęboką patelnię wylać olej na wysokość 4-5 cm.

  • Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować w dłoniach cienkie placki. Smażyć je z obydwu stron na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

  • Podawać gorące posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane startym żółtym serem.

ZOBACZ WIDEO: jak zrobić pyszne langosze