Langosze: przepis na kultowy węgierski street food

2021-11-11
Langosze: przepis na kultowy węgierski street food [WIDEO]
Autor: Shutterstock Langosze to placki, które należą do tradycyjnych węgierskich dań. Można spróbować ich w restauracjach, ale też w ulicznych budkach i barach
łatwy
30 min
4

Langosze - płaskie placki drożdżowe wywodzą się z tradycyjnej kuchni węgierskiej. Najczęściej podawane są z masłem czosnkowym ( lub sosem czosnkowym) albo ze śmietaną i serem. Niektórzy polewają je dodatkowo sosem pomidorowym lub keczupem. Powszechnie lubiane langosze można spotkać nie tylko w restauracjach i barach, sprzedawane są także w ulicznych budkach – zresztą nie tylko na Węgrzech, ale również w Bratysławie i Wiedniu.

SKŁADNIKI

  • 30 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól
  • 1/2 l oleju do głębokiego smażenia
  • 1/2 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki startego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na 10–15 minut.
  • Wysypać mąkę do miski, w środku zrobić zagłębienie i wlać do niego zaczyn drożdżowy i olej.
  • Wyrobić ciasto, dolewając po trochu resztę mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i nakryć w ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
  • Czekając, aż ciasto wyrośnie przygotować masełko czosnkowe: połączyć masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i wymieszać z natką pietruszki.
  • Na głęboką patelnię wylać olej na wysokość 4-5 cm.
  • Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować w dłoniach cienkie placki. Smażyć je z obydwu stron na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawać gorące posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane startym żółtym serem.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!

Galeria: Domowy fast food - jak zrobić pyszne burgery, kebaby i kapsalony