Kwiaty akacji w cieście z cukrem pudrem i czekoladą

2023-06-07
Kwiaty akacji w cieście
Autor: Shutterstock Kwiaty akacji w cieścieto aryginalna przekąska.
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Kwiaty akacji kwitną w maju i czerwcu. Mają bardzo przyjemny zapach. Można z nich zaparzać herbatę albo jeść, tak jak w tym przepisie, w cieście. UWAGA! Smażymy same kwiaty, gdyż inne części robinii akacjowej są niejadalne, a nawet może dojść do zatrucia.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 4/5 szklanki mąki
  • starta skórka z pomarańczy
  • cukier puder do posypania
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • kwiaty akacji
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiaty zbieramy wczesnym rankiem odcinając najpierw sekatorem cały kwiatostan.
  • Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, mleko i przesianą mąkę starannie wymieszać. Dodać wodę, szczyptę soli, startą skórkę z pomarańczy oraz białka ubite na sztywną pianę.
  • Kiście akacji dokładnie wypłukać w wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Poodrywać kwiatki.
  • Kwiaty zanurzać w cieście, a następnie smażyć na tłuszczu. Można tez kwiaty dodać do ciasta i smażyć małe placuszki. 
  • Ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem z wanilią. Podawać gorące.
  • Na specjalne okazje proponuję placuszki akacjowe polane rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem można polać czekoladę odrobiną koniaku i podpalić.
Beszamel - Jadalne Chwasty