Krakowskie małdrzyki, czyli serowe placuszki na słodko

Krakowskie małdrzyki, czyli serowe placuszki na słodko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krakowskie małdrzyki to słodkie placuszki z sera twarogowego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krakowskie małdrzyki są jak mini serniczki smażone na patelni. Łatwo je przygotować, smakują wybornie, można podać je na deser, śniadanie lub kolację.

Składniki

  • 0,5 kg twarogu

  • 1 żółtko

  • 1 jajko

  • łyżka masła

  • łyżka mąki

  • 0,5 opakowania cukru waniliowego

  • masło do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser mielić w maszynce do mięsa, dodać żółtko, jajko, masło i cukier waniliowy.

  • Składniki wymieszać, dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.

  • Placuszki wykładać łyżką na rozgrzane na patelni masło, smażyć na złoto.

  • Podawać posypane cukrem pudrem, posmarowane konfiturą lub obłożone świeżymi owocami.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 4