Kefirowe racuszki z dżemem - łatwy przepis

Kefirowe racuszki z dżemem - łatwy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kefirowe racuszki z dżemem na śniadanie lub podwieczorek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Takie placki przygotujesz ekspresowo, zanim głodna gromadka przybiegnie z podwórka. Smaczne, puszyste i chrupiące - takie są kefirowe racuszki.

Składniki

  • 400 kefiru

  • 1 jajko

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać w misce kefir, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli.

  • Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką porcje ciasta.

  • Placki smażyć na złoto z obu stron. Podawać posmarowane dżemem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 4,5