Jaglane racuchy z cynamonem: przepis na placki z jaglanki

Jaglane racuchy z cynamonem: przepis na placki z jaglanki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Racuszki z kaszy jaglanej doskonale smakują z dodatkiem czekolady, ale także gęstego jogurtu lub śmietany

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kasza jaglana jest doskonałą bazą do tworzenia potraw na słodko i wytrawnie. Można z niej przygotować pyszne racuchy z cynamonem - doskonały  zdrowy i rozgrzewający deser.

Składniki

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej

  • 2 banany

  • 2 jajka

  • łyżka cynamonu lub kakao

  • 2 łyżeczki masła orzechowego (lub 4 małe kostki czekolady deserowej)

  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wsypać ugotowaną kaszę jaglaną. Dodać pokrojone i rozgniecione widelcem banany, roztrzepane jajka oraz łyżkę cynamonu lub kakao.

  • Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dolać trochę wody.

  • Na patelni rozgrzać masło i wyłożyć łyżką po porcji ciasta.

  • Smażyć racuchy, aż się zrumienią i przewrócić na drugą stronę.

  • Na upieczoną, gorącą stronę racuchów położyć po połowie łyżeczki masła orzechowego lub po kostce czekolady.