Dietetyczne placki z płatków owsianych i bananów

Dietetyczne placki z płatków owsianych i bananów

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Placki możesz zrobić z otrąb lub kaszy zamiast mąki 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Moda na dietetyczną kuchnię trwa w najlepsze. Okazuje się, że bardzo zdrowe, pożywne i niskokaloryczne są placki bananowe z płatkami owsianymi. Poznaj łatwy przepis na ich wykonanie.

Składniki

  • 1 dojrzały banan

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka miodu lub brązowego cukru

  • 1/2szklanki mleka 2%

  • Gęsty jogurt

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zmielone płatki owsiane wrzucamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę miodu, mleko, dokładnie rozgniecionego banana oraz żółtko.

  • Całość mieszamy i odstawiamy, aby mąka owsiana napęczniała.

  • W oddzielnej misce ubijamy białko na sztywną pianę i powoli wlewamy ją do do naczynia ze zmielonymi płatkami i bananem.

  • Przygotowujemy patelnię. Placki smażymy na małym ogniu - bez tłuszczu, ewentualnie z odrobiną oliwy kokosowej - z obu stron po kilka minut.

  • Do smaku możemy placki posmarować gęstym jogurtem.

Ocena: 0