Bliny gryczane - przepis na tradycyjne bliny

Bliny gryczane - przepis na tradycyjne bliny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bliny gryczane z kawiorem to klasyka wschodniej kuchni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bliny to drożdżowe placki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Spożywane są szczególnie w ostatnim tygodniu karnawału, zwanym Maselnicą, ale także w innych porach roku, bez kontekstu religijnego. bliny serwowane są na wytrawnie - z kawiorem to już klasyka, ale podawane też są z łososiem i innymi rybami. Można je też podawać na słodko - z konfiturami czy miodem. Zawsze - w towarzystwie kwaśnej śmietany!

 

 

Składniki

  • 2 szklanki mąki gryczanej

  • 1 i 1/2 szklanki mleka

  • 30 g drożdży

  • 2 jajka

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • dodatki:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • 3 łyżki kawioru (lub 100 g wędzonego łososia)

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko podgrzać. Wymieszać połowę mąki z połową mleka, rozkruszonymi drożdżami i łyżką cukru. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę.

  • Utrzeć żółtka z drugą łyżką cukru, wymieszać z roztopionym, ostudzonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

  • Do wyrośniętego ciasta dodać utarte żółtka, pianę z białek, resztę mąki i mleka. Wymieszać. Odstawić na 10 minut.

  • Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażyć bliny z dwóch stron na złoty kolor.

  • Podawać ze śmietaną i kawiorem lub łososiem, obok położyć cząstki cytryny i w miseczce posiekany koperek.