Jak zrobić ciasto na pizzę. Sprawdzony przepis na spód do pizzy

Jak zrobić ciasto na pizzę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dobre ciasto na pizzę do podstawa 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto na pizzę. To od niego, a nie od dodatków zależy smak potrawy. Prezentujemy przepis na włoskie ciasto na pizzę. Co na nie położysz, to już rzecz gustu.

Składniki

  • 10 g drożdże

  • 330 ml woda

  • 560 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Włóż drożdże do miseczki i wlej 75 mililitrów ciepłej wody. Rozrób drożdże aż się rozpuszczą i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.

  • Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek i dodaj sól, resztę wody oraz drożdże.

  • Posiekaj ciasto nożem, a gdy składniki w miarę się połączą, wyrób je rękami. Rób to tak długo, aż stanie się elastyczne.

  • Uformuj ciasto w kulę i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Możesz je przykryć.

  • Na posypanej mąką stolnicy, uformuj placek. Możesz to zrobić rękami, rozciągając palcami w kierunku brzegów lub wałkiem. Wałek przesuwaj od środka ku brzegom.

  • Ciasto ułóż na blaszce do pieczenia pizzy lub wysmarowanym oliwa papierze do pieczenia.

  • Palcami uformuj na zewnątrz wałeczek, dzięki czemu sos nie będzie wyciekał.

  • Przed nałożeniem dodatków, odstaw pizzę na 10 minut, ciasto będzie wtedy bardziej kruche.

Ocena: 4