Jak zrobić ciasto na pizzę. Sprawdzony przepis na spód do pizzy

2021-03-29
Jak zrobić ciasto na pizzę?
Autor: Shutterstock Dobre ciasto na pizzę do podstawa 
łatwy
40 min
4

Ciasto na pizzę. To od niego, a nie od dodatków zależy smak potrawy. Prezentujemy przepis na włoskie ciasto na pizzę. Co na nie położysz, to już rzecz gustu.

SKŁADNIKI

  • 10 g drożdże
  • 330 ml woda
  • 560 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włóż drożdże do miseczki i wlej 75 mililitrów ciepłej wody. Rozrób drożdże aż się rozpuszczą i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
  • Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek i dodaj sól, resztę wody oraz drożdże.
  • Posiekaj ciasto nożem, a gdy składniki w miarę się połączą, wyrób je rękami. Rób to tak długo, aż stanie się elastyczne.
  • Uformuj ciasto w kulę i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Możesz je przykryć.
  • Na posypanej mąką stolnicy, uformuj placek. Możesz to zrobić rękami, rozciągając palcami w kierunku brzegów lub wałkiem. Wałek przesuwaj od środka ku brzegom.
  • Ciasto ułóż na blaszce do pieczenia pizzy lub wysmarowanym oliwa papierze do pieczenia.
  • Palcami uformuj na zewnątrz wałeczek, dzięki czemu sos nie będzie wyciekał.
  • Przed nałożeniem dodatków, odstaw pizzę na 10 minut, ciasto będzie wtedy bardziej kruche.